Al-Shababs milismän i Mogadishu

Ännu en svensk död i striderna i Somalia

Ytterligare en ung svensk-somalisk man har dött i strider i Somalia, det uppger svenska säkerhetspolisen till SR International. Enligt Säpo innebär det att antalet personer med svensk anknytning, som dött i strider i Somalia, är uppe i "en handfull".

- Enligt information som vi har fått del av har tyvärr ytterligare en svensk dött i Somalia och enligt den informationen så dog han när han stred för och med al-Shabab i början på juli, säger Malena Rembe som är chefsanalytiker på Säpos enhet mot terrorism.

Al-Shabab är den mest framträdande av de milisgrupper som för krig mot regeringen i Somalia. De misstänks samarbeta med terrornätverket al-qaida och använder en liknande islamistisk retorik där begreppet jihad eller heligt krig är centralt. Det har länge varit känt att al-Shabab försöker rekrytera ungdomar med somalisk bakgrund i Sverige, en verksamhet som fortsätter. Ungdomsledaren Kadafi Hussein i Rinkeby berättar att en man försökte rekrytera några unga män utanför Folkets hus.

- Det var fyra ungdomar. Så han pratade om Jihad och vad som hände i Somalia. Att det är rätt att åka dit, om de inte har biljett och sådant kunde han hjälpa till. Han var från al-Shabab, säger Kadafi Hussein.

Det här är en berättelse som vi har fått bekräftad av en av de unga män som utsattes för det här rekryteringsförsöket, för några veckor sedan. Han säger att de blev erbjudna mat, kläder och flygbiljetter till Somalia för att delta i ett träningsläger där. Ingen av de unga männen nappade på erbjudande, men andra gör det. Enligt Malena Rembe på Säpo hade den unge man som nu dött i Somalia befunnit sig i Sverige länge.

- Just den här personen är en kille som kom till Sverige från Somalia i ung ålder och han är del av en grupp som har radikaliserats i Sverige, säger Malena Rembe.

Enligt henne kan de här personerna, som beger sig till Somalia och tränas för att strida, på sikt utgöra en fara även för Sverige.

- Vad vi befarar är att de får ett nätverk, och erfarenheter och utbildning på plats i Somalia som kan användas i Sverige om och när de kommer tillbaka. Om avsikten skulle förändras så skulle just de personer som har erfarenhet och kompetens, vara dem som skulle kunna utföra ett attentat, säger Malena Rembe som är chefsanalytiker på Säpos enhet mot terrorism.

Reporter Hanna MI Jakobson i samarbete med Pablo Dalence P1 morgon

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".