Ny strategi ska främja jämställdheten

Sverige håller på att utveckla en ny biståndstrategi för att främja jämställdhet och kvinnors roll i u-länderna. SIDA (Styrelssen för Internationellt Utvecklingssamarbete) ska arbeta fram ett underlag som ska präglas av ett rättighetsperspektiv och ett maktperspektiv. Det är första gången som Sverige utvecklar en sådan policy i samförstånd med ett stort antal frivilliga organisationer. Och EU kommer att följa efter om den nya ordföranden i parlamentets Kvinnoutskott lyckas driva på frågorna. Biståndsminister Gunilla Carlsson (M) säger att det är dags att fokusera på de frågor som ger kvinnor den rätta platsen i samhället.

- Det här är ett av de mest prioriterade områden för att bekämpa fattigdomen på ett bra sätt. Jag har använt de här åren för att samla kunskap och erfarenhet, och nu ska vi se till att vi verkligen fokuserar och framgånsrikt se till att skapa mer delaktighet för kvinnor i fredsprocesser, i utvecklingssamarbete som ekonomiska aktörer.

Policyn inriktning bör ge kvinnorna äganderätt, så kan de ta makten över sina egna liv, säger biståndminister.
Via mikrolån vill man trygga kvinnornas arbetssituation och förbättra familjens levnadsstandard. Som ringar på vattnet förväntar man sig att byarna även ska  få en positiv utveckling i u-länderna. Man ska också  satsa på utbildning och uppmuntra deras politiska deltagande samt träna deras ledarskap  med syfte att förstärka deras roll i demokratiska- och fredsprocesser.
Den nya strategin ska bidra med att andra aktörer ska bli inblandade och använda  det styrdokument som ska bli klart i början av nästa år,  enligt biståndminister Gunilla Carlsson.

Initiativet från den svenska regeringen välkomnas av  Eva-Britt Svensson (V) ordförande i EU-parlamentets Kvinnoutskott. Hon tycker att den nya strategin är oerhört viktig och hon lovar  att driva samma frågor när hon börjar sitt arbete som ny ordförande i parlamentens utskott.

- Det finns studier som visar att bistånd som är inriktat mycket på kvinnors rättigheter faktiskt ger väldigt stora effekter för hela samhället. Jag hoppas också att man ska uppmärksamma jämsställdhetsperspektivet  när det gäller alla EU-handelsavtal med tredje världen. Där kvinnoperspektivet, jämställdhet som hittills i ett EU sammanhang, har varit helt borta.

Reportrar Alberico Lecchini och Juri Gourman


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista