Journalisten Folke Rydén.

Fem filmer som ska rädda Östersjön

Det positiva som händer i Östersjön överväger pessmisternas farhågor. Så sammanfattar journalisten och dokumentärfilmaren Folke Rydén sin syn på Östersjöns framtid, mitt under det tio-åriga mastodont-projekt som han och naturfilmaren Mattias Klum just nu genomför om det hav som nio länder i Nordeuropa delar. Det första av fem planerade dokumentärfilmer kommer att visas i SVT den 11 oktober, och tar upp utfiskningens alla förödande konsekvenser, för hav och människor. Men trots alla problem finns det skäl till optimism, säger Folke Rydén, på telefon från Thailand.

- Tidigare var det ett hav som var en barriär, ett hinder mellan människor, länder, samhällen, men idag är det närmare att åka till Tallinn än till Malmö från Stockholm, och det där utbytet kommer att fortsätta och de positiva känslorna man möter i de olika Östersjöländerna överväger pessmisternas farhågor, säger journalisten och dokumentärfilmaren Folke Rydén. 

Ja, Östersjön är idag ett hav som förbinder, snarare än skärmar av, och det är goda nyheter för Östersjön, tror Folke Rydén. Nu finns en större vilja att göra rätt saker. Men hoten är många, och ofta är det också en ofullständig och alltför snäv bild som vi får av Östersjöns problem. Och det var just det - den splittrade bilden - som gjorde att Folke Rydén, tillsammans med naturfotografen Mattias Klum, beslöt sig för att ägna tio år åt det här projektet:

- Ingen har egentligen tagit ett helhetsgrepp och försökt följa det som händer runt vårt gemensamma hav under någon längre tid, och inte gjort det ur ett internationellt perspektiv. Och Mattias Klum och jag bestämde oss för att, efter att ha jobbat i främmande länder, vända sökarljuset mot våra egna bakvatten och skildra vad som händer här, och det minst lika intressant och absolut lika viktigt. Det är några av världens främsta demokratier som finns kring det här havet, och vilken rätt har vi att påpeka för fjärran länder att de missköter sin miljö när inte vi kan hantera våran egen, säger Folke Rydén.

Fem dokumentärfilmer är planerade, en vartannat år, med början nu i höst, och till projektets sista år - 2017 - ska också en naturfilm för biograferna, signerad Mattias Klum, vara klar. Den första filmen, som visas i SVT den 11 oktober och som finansierats genom Östersjöstiftelsen Baltic Sea 2020, kretsar kring det som Folke Rydén kallar "Östersjöns viktigaste invånare" : torsken.

Filmen heter "Alla torskar" på svenska, och "For cod's sake" på engelska. Den handlar bland annat om hur osäkra den senaste tidens positiva besked om torskens återväxt i Östersjön är, och om hur utfiskningen kan ha spelat in i de senaste årens kraftiga algblomningar, säger Folke Rydén:

- När torsken försvinner så ökar skarpsillen som är torskens främsta föda. Och när skarpsillen ökar går det åt mer djurplankton och när djurplanktonen minskar så ökar växtplanktonen och det är det som skapar algblomning. Och även om det här fortfarande är ganska outforskad kunskap som börjar komma fram så är det ändå ett bevis för hur allt händer samman. När vi gör ingrepp på en nivå får det konsekvenser på andra nivåer.

Komplicerade vetenskapliga samband. Och komplicerat och svårgenomträngligt är också det politiska och ekonomiska spel som omgärdar Östersjöns framtid. Det handlar trots allt om nio olika länder, med olika politiska kulturer och olika intressen, och inte minst olika syn på och värdering av Östersjön. I Warszawa till exempel, mitt inne i Polen, är det inte många som besöker kusten regelbundet, men vad man släpper ut i floden Wisla där, rinner så småningom ut i Östersjön. Att det finns en stor misstänksamhet, i alla läger, när det gäller Östersjömiljön har inte minst det två år långa arbetet med "Alla Torskar" visat, säger Folke Rydén. Att ämnet var så känsligt överraskade honom:

- Jag ägnade tre år åt att göra en film i Bagdad i Irak under kriget, och jag har varit i svältområden och i jordbävningskatastrofer och trodde att jag varit med om svåra miljöer, men torsken är ett infekterat ämne, och oavsett om det är forskare, politiker eller fiskare så har alla väldigt starka känslor och uppfattningar, och det är inte helt lätt att komma ut på båtar.Man måste jobba länge för att vinna förtroende, både hos fiskare och forskare, säger journalisten och dokumentärfilmaren Folke Rydén.

Reporter: Anders Ljungberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".