Björn Wellhagen och Hans Pettersson på arbetsplatsbesök.

Byggbranschen kraftsamlar mot svartjobb

Alla vill ha det. Byggherrarna, byggfacket och Skatteverket är alla överens om att nya åtgärder behövs för att komma åt den svarta arbetskraften inom byggsektorn. Till exempel har det nya ID06-kortet inneburit legitimationsplikt och närvaroredovisning på arbetsplatserna. Fler byggföretag har nu anslutit sig till det, säger Björn Wellhagen, projektansvarig för "Krafttag mot svartarbete" till SR International.

- Branschen går på det här viset före, och sen driver vi på politikerna för att få till stånd de förändringar som behövs för att göra ID06 till ett riktigt skarpt vapen. Och vi har hunnit en del på vägen i det här, eftersom det nu sitter en utredning som ska se över möjligheten att införa personalliggare i bygg- och taxibranschen. Och den utredningen blir färdig här i slutet på september, säger Björn Wellhagen, projektansvarig för "Krafttag mot svartarbete".

Förutom utredningen har riksdagspartier lämnat in motioner i frågan. Vänsterpartiet har drivit frågan hårdast i riksdagen och fått delvis stöd av andra partier, men motionen berör arbetsmarknads-, justitie- och näringsdepartamenten och då hamnar förslaget i långbänk trots den goda viljan att komma åt den svarta arbetskraften.

Hittills har drygt 116.000 av 300.000 byggnadsarbetare fått ID06-kortet, och 4.600 företag är anslutna till systemet. Men det borde ha gått fortare, tycker Björn Wellhagen:

- Ja, eftersom vi finns i en entreprenörsbransch så är det mycket som skulle ha skett igår. På ett sätt går det fort, men det borde kunnat gå ännu fortare, tycker vi. Men det är en allmän uppfattning att det finns en rastlöshet, när man väl har satt igång ett projekt så vill man se det färdigt så snart som möjligt, säger han.

Hela byggbranschen är kritisk mot den politiska makten, men vill inte att denna kritik ska påverka politikernas vilja att kompromissa om det tredje steget som behövs, nämligen att Skatteverket ska kunna genomföra oanmälda abetsplatsbesök och att företagen ska införa en individuell skatteredovisning. Med dessa tre "skarpa vapen" skulle den gyllene triangeln kompletteras.

För att myndigheten ska kunna besöka en byggarbetsplats idag måste Skatteverkets tjänstemän varna företaget om besöket en vecka före den planerade inspektionen. Och när det gäller skatteredovisningen har företaget ingen skyldighet att göra individuella redovisningar med dagens system. Man presenterar sin skatteredovisning som en klumpsumma. Men med ett individuellt system skulle alla vinna på det, säger Björn Wellhagen.

- Det innebär ju att medarbetaren kan se om företaget har betalat in de skatter och avgifter som han eller hon får i pension i framtiden. Det innebär också att det för företagen blir svårt att manipulera siffrorna, vilket kan göra att oseriösa företag blir mindre intresserade av att ge sig in i branschen. Och för Skatteverket så innebär det också en lättnad. Ytterligare en fördel för våra medlemsföretag blir att man skulle slippa göra den här årsredovisningen över inbetalda skatter och avgifter, dvs kontrolluppgiften, som man nu gör i januari, säger Björn Wellhagen, projektansvarig för "Krafttag mot svartarbete".

Byggbranschen i samverkan är trots det tröga arbetet optimistisk att man ska ro i hamn detta projekt på lite längre sikt efter att den nuvarande utredningen har varit på remiss. Det återstår att se om regeringens och riksdagens arbete går i takt med branschen som redan har tagit de första stegen för att ta bort den negativa stämpel som byggsektorn har haft när det gäller utnyttjande av svartarbetskraft.

Reporter: Alberico Lecchini.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista