Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Brända bilar en vanlig bild i dagens Sverige

"Ojämlikhet och fattigdom bakom upplopp"

Städerna präglas idag av ojämlikhet och fattigdom och denna situation provocerar en reaktion från ungdomarna som i vissa områden är offer för politiken som förts, eller snarare en långvarig avsaknad av politik. Det säger Irene Molina, lektor i samhällsgeografi vid Uppsala Universitet, till SR International.

Hon kommenterar de senaste händelserna i Uppsala där ungdomar har satt eld på bilar, kastat sten på polisbilar och vandaliserat olika offentliga lokaler de senaste dagarna.
- Det hela är en internationellt företeelse, säger hon.

-Jag tycker att det viktigaste är att komma ihåg att det är ett ganska långvarigt och internationellt företeelse. Det finns många sådana uttryckt överallt i världen. Det verkar vara en kännetecken av städerna idag. Framförallt ett uttryckt för den ojämnlikhet som kännetecknar städerna. Vissa forskare menar att städerna kännetecknas av en ojämnlikhet, koncentration av fattigdom, dvs segregation och excludering och mycket diskriminering. Ungdomarna är ju förmodligen de som är minst hämmade och rädda för att uttrycka det här i våldshandlingar eller i handlingar överhuvudtaget. Det här är en vanligt internationellt företeelse och Sverige kan inte vara ett undantag.

Men var ligger ansvaret för att dessa unga frustrerade och våldsamma ungdomar är redo att sätta eld på bilar och skolor, och vandalisera sina egna bostadsområden?

- Det här en en stor politisk fråga på det sättet att det handlar om den politik som antingen bedrivits under decennier i de svenska städerna och kanske framför allt bristen på politik. Vissa politiska beslut som inte fattats, att politiker har inte förstått att här behövs det, alltså speciella politiska åtgärder som inte har tagits, och då tänker jag mig ganska bred politisk dimension, alltså som inbegriper bostads- arbetsmarknads- ungdoms- och säkerhetspolitik.

Men har inte familjerna något ansvar om hur deras barn beter sig när de tar till våld?
Irene Molina anser inte att man kan skjuta över ansvaret på föräldrana:

- Jag förstår inte riktigt vad man menar med det. Jag tror inte att det finns en enda föräldrar i hela världen eller i hela landet Sverige som kan vara hundra procent säker på vad barnen gör när de är ute på gatan. Det är klart att familjerna ska ha ett ansvar men jag vet inte  just i det konkreta våldsamma handlingen förutom att ha gett de värderingarna vilket jag är ganska säkert på att många av dem föräldrarna har gjort. Jag tycker att det är ganska oroväckande typ av förklaring att skjuta över ansvaret till familjerna. Det är framförallt att slippa ge det stora samhällets maktens apparat det ansvar de har. Jag menar politiker men också i allmänhet. De som har den största makten att bestämma i samhället är varken familjerna eller ungdomarna.

Reporter: Alberico Lecchini

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".