Projektledaren Joyce Kimwanga Lundin

Mikrolån hjälper kvinnor starta eget

Det ska bli lättare för kvinnor med invandrarbakgrund att få låna pengar och starta småföretag. Idag (på fredagen) invigde näringsminister Maud Olofsson det så kallade Mikrofinansieringsinstitutet i Katrineholm. EU stöttar med 3,5 miljoner kronor och sparbankerna ställer upp med fem miljoner kronor i utlåningskapital. Projektledaren Joyce Kimwanga Lundin säger att både intresset och bredden på inriktning är större än väntat.

Systemet med mikrolån till kvinnor som vill starta ett litet företag finns i många länder. Även här i Sverige finns det behov, säger projektledaren Joyce Kimwanga Lundin, som ursprungligen kommer från Tanzania och hade med sig kunskaper om mikrofinansiering därifrån.

I Sverige finns det många invandrarkvinnor som inte kommit in på den svenska arbetsmarknaden och inte heller har någon större möjlighet att kunna få låna pengar i en bank för att starta ett företag.

Det ska nu Nätverket för Entreprenörer från etniska minoriteter, förkortat Neem, råda bot på. Projektet har fått 3,5 miljoner kronor från den Europeiska regionala utvecklingsfonden och man är nu på väg att bygga ut nätverket, säger

Joyce Kimwanga Lundin på telefon från Katrineholm strax innan näringsminister Maud OLofsson ska anlända för att inviga mikrolånsinstitutet:

-  Vi har sätet i Katrineholm men vi finns redan i fyra län och arbetar nu med att mobilisera de grupper som står utanför finanssystemet.

Och det är främst kvinnor. 60 procent av de som får låna ska ha invandrarbakgrund. Nyanlända och långtidsarbetslösa och de som idag inte har möjligheter att få låna pengar i banken, då de saknar inkomster eller säkerheter, står i fokus för verksamheten, berättar Joyce Lundin vidare.

Mikrolåninstitutet är under uppbyggnad. Idag får man via bankerna låna 5 miljoner kronor samtidigt som man bygger upp en egen fond med kapital för egen utlåning i framtiden.

Idag kan en blivande kvinnlig företagare få låna mellan 25 000 och 250 000 kronor.

Lånet löper på 3 -5 år och räntan är den som bankerna tillämpar på denna typ av företagslån.

Och íntresset är stort för att få låna och starta företag, säger Joyce Kimwanga Lundin:

 -  Ja, intresset är väldigt stort. I pilotprojektet hade vi från början 80 kvinnor med. Idag är det 120. Det är kvinnor som har patent och innovationer . Det finns affärsidér inom hälsobranschen och inom livsmedlesbranschen och många har företag som ägnar sig åt import-export med sina hemländer.

Och projektledaren Joyce Kimwanga Lundin tror att denna mikrolånsrörelse ska spridas till alla län i landet:

-  Ja, det tror vi starkt på och idag är det många som vill vara med.

Reporter: Göran Löwing 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".