Farah Saighani.

Säkerheten en förutsättning för återuppbyggnad i Afghanistan

På onsdagen var det precis åtta år sedan USA tillsammans med sina allierade invaderade Afghanistan. Det skedde några veckor efter terrorattentatet mot World Trade Center i september 2001.

Sedan årsskiftet 2001/2002 har Sverige haft personal i Afghanistan, och sedan mars 2006 leder Sverige ett så kallat Provincial Reconstruction Team (PRT) inom ramen för den Nato-ledda Isaf-styrkan i Mazar-i-Sharif i norra Afghanistan.

En av dem som tjänstgjort i den svenska Isaf-styrkan som militärtolk är Farah Saighani.

– Jag har haft olika arbetsuppgifter i Afghanistan. Allt ifrån media monitoring och översättning av dokument, till tolkning vid olika officiella och inofficella möten. Jag har hjälpt till med patrullering. Varit med soldaterna ute på landsbygden. Varit ute med olika läkare från olika militära insatser som vi hjälpt till.

Farah Saighani tjänstgjorde i Isafstyrkan i Mazar-i-Sharif, mellan september 2006 och april 2007 - och under den här tiden blev det tydligt för henne att säkerheten är det viktigaste av allt.

– Med säkerhet så kan man få en lugnare tillvaro för att samla sina styrkor och fokusera på utbildning och återuppbyggnad. Utan säkerhet, oavsett hur mycket man bygger, oavsett hur mycket man bekämpar fattigdomen, så kommer man inte uppnå målet.

Sedan Farah Saighani tjänstgjorde i Afghanistan under 2006 och 2007 har det svenska engagemanget ökat i landet, både det militära och det civilia. Bland annat ska drygt 100 miljoner kronor satsas på utvecklings-, och biståndsprojekt i norra Afghanistan, i de områden där den svenska styrkan verkar. Det är bra, säger Farah Saighani.

– Jag tycker det är väldigt positivt och att de utökar biståndet till återuppbyggnaden av de här provinserna. Det skulle vara ett väldigt positivt tecken för att befolkningen i områdena ska se att svenskarna är där både för att ge dem säkerhet, och ge dem en bättre framtid, säger Farah Saighani som tjänstgjort i den svenska Isaf-styrkan som militärtolk.

Reporter: Anders Ljungberg. Intervjun var gjord av Taher Jambarsang. Publicerat 6/10-09.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".