Skåneungdomar ska sporras bli poliser

Skånepolisen har precis startat ett projekt för att öka mångfalden i den egna organisationen.

Den 1 oktober började 25 ungdomar med utomnordisk bakgrund en 15 månader lång praktik där.

Förhoppningen är ungdomarna senare ska söka in till Polishögskolan, men det finns också ett annat syfte med det här, säger projektledaren Elisabeth Torrisi.

- De här 25 deltagarna har med sig erfarenheter från olika kulturer och många olika språk. Det får ju inte finnas någon begränsning i polisens möjlighet att hjälpa, och eftersom vår befolkningsstruktur och samhället förändras så måste vi följa med.

- Men sedan har vi ett annat mål: att ge de här ungdomarna en plattform genom det här. Att de antingen kan söka sig till polisutbildningen, vilket vi skulle bli jätteglada om de gjorde. Eller om de söker arbete inom polismyndigheten eller en annan myndighet, säger Elizabeth Torrisi, projektledare för mångfaldsprojektet Världen i Skåne.

Det blir inget regelrätt polisarbete för ungdomarna som är mellan 20 och 30 år, men de ska ändå lära känna polisyrket via receptionsarbete, telefonistjobb, enklare tolkuppdrag och visst utredningsarbete.

Allt inleds med sex veckors introduktion, med betoning på att lära sig de lagar som reglerar myndigheters arbete.

Reporter: Shuquri Sejdijaj, SR International.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".