Anders Lago

Krisen tung att bära för Södertälje

Nästan hälften av kommunerna räknar med underskott i budgeten i år - och en tredjedel räknar med dålig eller mycket dålig ekonomi nästa år. Det visar en enkät som Ekot gjort. För nästa år har regeringen lovat kommunerna sju miljarder i extra tillskott - det kommer att lätta något på bördan, men ändå är det svårt att se någon riktig optimism inför framtiden.

Södertälje är den kommun som har det i särklass största budgetunderskottet i år, efter storkommunerna Stockholm och Göteborg. Södertäljes underskott ligger på 72 miljoner kronor, och de ekonomiska problemen beror framför allt på att arbetslösheten har fördubblats det senaste året, säger Karl Gudmundsson, social- och omsorgschef i Södertälje:

-Den har fördubblats, från tre till sex procent ungefär, och det påverkar ju oss.

Och den ökade arbetslösheten märks på Socialkontoret, där allt fler är i behov av försörjningsstöd, eller socialbidrag, det säger handläggaren Johan Lindgren.

-Det är klart att vi märker att det blir ökat tryck, det är fler som kommer till oss och söker, som är berättigade till bistånd också.

Och ökningen är störst bland unga och nyanlända flyktingar, säger Johan Lindgren.

-Unga människor har ju ökat, det ser man ju. De har sämst försäkringar, de har ingen erfarenhet. En del kanske inte ens har hunnit in på arbetsmarknaden, det finns kanske inte så många vägar. Och människor som kommer från en annan kultur och inte heller har hunnit etablera sig kan också ligga risigt till, naturligtvis. 

- Jag söker allt, i restauranger, livsmedelsbutiker och som spärrvakt.

Subhi Ghaleb Hashem är 27 år och kom från Irak från tre år sedan. Nu sitter han på arbetsförmedlingen flera timmar varje dag och letar bland lediga jobb.

-Jag åker varje dag, till Stockholm och söker jobb, Norsborg och vad som helst. Jag har ett barn som går på dagis.

Hur försörjer du dig nu?

-Min fru jobbar deltid och så får vi pengar från socialen, bostadsbidrag och barnbidrag, säger Subhi Ghaleb Hashem.

Ja, den ekonomiska krisen tvingar allt fler leva på socialbidrag. Närmare 7000 södertäljebor lever nu på försörjningsstöd, mot fyra tusen förra året. Ökningen är störst bland unga och nyanlända flyktingar, som har det svårast att etablera sig på arbetsmarknaden och till Södertälje, en kommun med drygt 80 000 invånare, kommer runt 1000 flyktingar varje år.

Över 2000 personer har blivit arbetslösa i Södertälje i år och det får större konsekvenser, säger social och omsorgschefen Karl Gudmundsson:

-Av erfarenhet vet vi ju att missbruk ökar, att familjer sviktar, och det påverkar ju också våra verksamheter som barn- och ungdomsverksamheten och missbruk och psykiatrin. Och på missbrukssidan har vi faktiskt fullt på de behandlingsställen och mottagningar vi har.

Ändå har man varit tvungen att skära ner både i missbruksvården och övrig omsorg på grund av de här besparingskraven nu i år. Hur kommer det att märkas?

- Vi har ju inte skurit ner på det sättet att vi har avvecklat hela verksamheter eller så, utan vi har dragit litet med osthyveln och inte tillsatt vakanser och sådana saker.

Minskade skatteintäkter och ökade kostnader är en ekvation som inte går ihop. Det har gett ett budgetunderskott på 72 miljoner i år, enligt den senaste prognosen, och man har därför varit tvungen att skära i verksamheten, säger ekonomiekonomidirektören Mats Christiansson:

-Vi har ju ett balanskrav i kommunerna, som säger att man måste ha balans mellan intäkter och kostnader, och gör man inte det här så måste man göra ännu mer kommande år. Vi har tagit i här, men tyvärr så räcker det inte fullt ut i år, utan prognosen i år är ändå ett negativt resultat.

Nämnderna för skola, omsorg och fritid måste skära ner sin verksamhet med 28 miljoner och det drabbar de svagaste, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Lago:

-Krisen slår mot dem som redan har det svårt. Den här krisen kommer att slå mycket mot ungdomar, den slår mot nyanlända som inte kommer ut på arbetsmarknaden, den slår mot barn och elever i skolorna.

Så hur ser man då på framtiden? Nästa år får Södertälje drygt 100 miljoner av regeringens extra pengar till kommunerna. Det är ett välkommet tillskott, men det räcker inte, säger Anders Lago:

-Vi skulle behöva ungefär det dubbla. För det är vad vi tappar i minskade skatteintäkter och ökade socialbidragskostnader, så bortåt 200 miljoner skulle Södertälje behöva i ökade intäkter för att klara lågkonjunkturen.

Men det har också skurits i den kommunala administrationen genom omorganisering och effektivisering. Externa kurser och konsulter har dragits in och så har man försökt minska sjukfrånvaron genom att satsa på friskvård. Dessutom har de anställda i stadshuset just blivit av med sin fruktkorg, berättar ekonomidirektören Mats Christiansson:

-De försvann häromdan, ja. För det är rätt stora pengar som går till fruktkorg för personal här i stadshuset. Och om man ser till lönestrukturen i en kommun så är det ju här i huset de som tjänar mest jobbar. Och vi har inte fruktkorgar i vården och ute på skolorna på samma sätt. Vi tyckte att här har man råd att köpa sin egen frukt!

Och tillbaka på arbetsförmedlingen sitter Subhi Ghaleb Hashem och han har märkt av att det blivit tuffare att söka jobb i år.

- Det finns så många andra som söker jobb också, svenskar. Jag sitter här två-tre timmar varje dag och söker jobb, hel eller deltid, det spelar ingen jobb, jag försöker, men det finns inget jobb.

Reporter Jenny Hallberg, SR International

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".