Tensta konsthall på somaliska

Tensta Konsthall i nordvästra Stockholm visar svensk och internationell samtidskonst, och jobbar samtidigt aktivt med att locka en bred publik. Till exempel erbjuds visningar på 14 språk, och nu har hemsidan - som hittills varit på svenska och engelska - fått ett tredje språk: somaliska.

Nina Wennberg är utställningsassistent på Tensta Konsthall.

– Det beror på att det bor många i Tensta som är från Somalia, och därför känns det viktigt att kunna ge information. Vi har även en som jobbar här på konsthallen som är från Somalia, så att då känns det viktigt att bemöta den publiken. Vi vill gärna att de ska känna sig välkomna, så det finns ett bemötande till folk som bor i Tensta och från Somalia, säger Nina Wennberg.

Tensta konsthall har nu funnits i över tio år. Den startades 1998 i samband med att Stockholm var Europas kulturhuvudstad.

Tanken var att skapa en ny mötesplats för samtida konst. Här skulle konstnärer, konstintresserade från när och fjärran och tenstaborna alla kunna mötas.

Idag har konsthallen etablerat sig både lokalt och internationellt. Samtidigt som stora internationella konstnärer kommer till Tensta och ställer ut så verkar konsthallen lokalt i olika samarbetsprojekt med till exempel skolorna i Järvaområdet. Samtidigt skulle konsthallen kunna ha legat precis var som helst i världen säger Nina Wennberg:

– Vi arbetar utifrån att konsthallen skulle kunna ligga på vilken plats som helst. Vi tycker att det är fantastiskt att vara i Tensta, men vi anpassar inte konsten. Alla människor kan uppfatta konst på samma villkor, man ska inte placera in folk i grupper. Den här utställningen - och ingen annan heller - är inte anpassad att passa en viss typ av folkgrupp eller något sådant. Utan här ska alla kunna komma och titta på konst helt förutsättningslöst. Så den här översättningen vi gjort av hemsidan handlar bara om att nå ut med information.

Hittills har hemsidan alltså bara funnits på svenska och engelska, och inga andra språk, förrän nu också somaliska.

Så som somalier kan man vara stolt att det blir första invandrarspråk?

- Det hoppas vi verkligen, att det ska kännas som en vänlig gest, säger, Nina Wennberg, utställningsassistent på Tensta Konsthall.

Reportrar: Kenadid Mohamed/Maria Quistberg.

Publicerat 16/10-09.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".