Ungdomskravaller - problem som måste stoppas i tid

Hopp om lugn efter förortskravaller

Ungdomskravaller med bilbränder, vandalisering och attacker mot brandkår och ambulanser - den typ av oroligheter som tidigare skakat Rosengård i Malmö - har under sensommaren och hösten spridit sig till förorter bland annat i Uppsala och Göteborg. Många frågar sig vad ungdomarna vill åstadkomma med sitt agerande och hur de boende i områdena reagerar. Och vad polisen och andra myndigheter gör för att förhindra nya vandaliseringar och våldsdåd.

SR Internationals reporter Alberico Lecchini åkte till Göteborg för att försöka hitta svar på några av dessa frågor.

Hjällbo, Hammarkullen och Angered är några av bostadsområdena i stadsdelarna Lärjedalen och Gunnared i nordöstra Göteborg. Många av dem som bor där ifrågasätter den bild som media har målat upp av deras område och ungdomarna där.

Men de händelser som skakade Göteborg för en tid sedan har satt ändå djupa spår. Nu vill invånarna i Hjällbo gå vidare och skapa trygghet på egen hand. Och mer engagemang behövs från föräldrarnas sida, säger ordförande i föreningen Aktiva föräldrar i Hjällbo, Fatme Gadbam:

- Jag tycker att man inte ska säga att det är tillräckligt. Egentligen skulle man behöva mer engagemang från föräldrarna. Mer föräldrar som gärna ställer upp. Det skulle vara bra, faktiskt.

Idag har föreningen 50 familjer som är medlemmar i föreningen. Föräldrarna vandrar runt i bostadsområdet på kvällarna försöker få en dialog med ungdomarna när de ser att det kan bli bråk eller vandalisering. Det är viktigt att de vuxna visar sig. Men före vandringen samlas de i sin mötetslokal.

Lokalen rymmer knappt de tretton föräldrar som sitter väldigt tätt i det lilla rummet. De diskuterar varför ungdomarna blir så våldsamma och några till och med kriminella och vad som bör göras för att man ska kunna stoppa gängbildningar. Farida Abdi Salad är en av dessa mammor som vandrar några kvällar varje vecka på Hjällbos stigar och torg.

- För att kolla läget och kolla ungdomarna vad de sysslar med. Om de gör några dumheter så vi kan stoppa det och prata med dem helt enkelt. Det beror på situationen. Om det är mycket äldre killar och har kamphundar då vågar vi inte gå fram och prata med dem. Men om det är lite yngre ungdomar då kan vi komma fram och prata med dem så de vet att det finns vuxna som går runt och vandrar. De har ingenting att göra, så därför är de ute och stökar till, liksom.

Föreningens ordförande Fatme Gadbam berättar hur de vuxna lyckades stoppa en del vandaliseringar den sista veckan i augusti, när bilbränderna runtomkring andra stadsdelar var som värst. Bland annat satte de stopp för ett försök att sätta eld på skolgården och kyrkan.

- Jag tror att vi gjorde en stor satsning när vi föräldrar gick ut i natten och var ute och visade oss. Att vi inte vill ha det som händer. Vi vill inte ha Rosengård här. Vi vill gärna ta hand om vårt område. Det är våra hem. De har stoppat bränderna. Man ville bränna Skogsgården, de har stoppat det. De ville bränna kyrkan. De har också stoppat det. Imamerna har stoppat det. Och på andra ställe hade de samlat stenar som man tog bort. Man har verkligen gjort en insats.

Abdid Aziz är medlem i den lokala islamiska församlingen och i det mångkulturella Ungdomcentrum i Hjällbo. Församlingen jobbar på olika sätt för att ungdomarna ska lämna gängen och börja jobba eller studera, säger han.

- Många ungdomar har faktiskt kommit till församlingen och vissa av dem har vi lyckats få att ändra på sig och bli bättre medborgare, börja leta efter studier, satsa på körkort eller praktik, någonting att hålla sig själv och inte umgås med vissa grupperingar. Och de har blivit mycket bättre. Många av dem idag har det bra, har ett jobb, har gift sig eller fått en bostad. Men det största problemet för oss är att vi är en stor församling och grupp, vi är i majoritet här i Lärjedalen. Och ändå har vi en lokal på 60 kvadratmeter, som inte rymmer några ungdomar eller vuxna överhuvudtaget eller någon kvinnoavdelning.

Ungdomarna i nordöstra Göteborg är också upprörda över den rapportering från media som onyanserat beskriver de våldsamma händelserna i Göteborg.

Helena och Berkan studerar på Angereds Gymnasium, och de har sina bestämda åsikter kring de ungdomar som väljer den kriminella vägen.

-Jag tror de flesta av dem har dåligt självförtroende. Så de vill känna "jag är mycket mer värd än så. Jag är farlig, ingen kan bråka med mig". Så blir de kriminella för att sätta sig i en säker zon och inte drabbas av kränkningar och sånt.

- Allting börjar med en liten grej och sen blir det större. Man rånar pressbyrån och sen sitter man inne. Jag tycker det är dumt. Jag tycker det är barnsligt. Så gör man när man är lite yngre, nu ska man tänka på sin framtid och fixa det.

De sociala myndigheterna, polisen och föreningarna samarbetar bättre idag efter de senaste händelserna, säger flera av de intervjuade. Bettan Byvald, processledare på Resurscentrum och en eldsjäl som stöter föräldrarna och ungdomarna, säger att nyligen har man ändrat på arbetssättet så man blir effektivare i ansträngningarna för att undvika att ungdomarna ska råka illa ut eller bli medlemmar i något gäng. "Ring mamman i stället för polisen" säger hon.

- I stället för att ringa fler poliser, ring mamma. Aktivera föräldrarna. Det brister inte i föräldraförmågan. Traditionellt sett tror man att det är så. Men det är inte så. Det är andra krafter också. Jag menar att det kan vara grupptryck, det kan vara utanförskap, arbetslöshet hos föräldrarna, det kan vara uppgivenhet hos föräldrarna ...

Enligt den lokala polisen har den typen av upplopp som skakat Göteborg tagit slut och nu verkar situationen vara under kontroll. Men fortfarande finns en del faktorer som kan tända gnistan igen för nya oroligheter: den höga ungdomsarbetslösheten och kommunens tilltänkta besparingar som debatteras och som skulle drabba bland annat fritidsgårdar och bibliotek. Demonstrationer mot besparingarna har redan ägt rum och en elevstrejk i Olofstorp är på gång.

Reporter: Alberico Lecchini, SR International

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".