Jimmie Åkesson, partiledare i Sverigedemokraterna vid partiets landsdagar i helgen.

Höjda opinionssiffror för SD

Sverigedemokraterna avslutade på söndagen sin kongress i skånska Ljungbyhed, där invandringsfrågan fick mest utrymme och idag publicerar Aftonbladet partiledaren Jimmie Åkessons debattartikel där han går till hård attack mot islam.

Sverigedemokraterna ligger i opinionsundersökning efter opinionsundersökning kring 4 procent och ser ut att ha en god chans att kunna komma in i riksdagen nästa höst.

I valet 2006 fick man 2,9 procent i riksdagvalet men vann representation i ungefär hälften av landets kommuner. Vilka är Sverigedemokraternas sympatisörer och varifrån kommer partimedlemmarna?

Pontus Mattsson är reporter på Ekot och har skrivit en bok om Sverigedemokraterna:

-Ja, de flesta sympatisörer idag kommer ifrån socialdemokraterna och blankröstade i senaste valet. Av partiets medlemmar har den största gruppen tidigare varit medlemmar i Moderaterna, enligt en egen undersökning som partiet gjort, men det finns folk från alla partier som medlemmar. Bland partiets företrädare kommer många från den borgerliga kanten, men bland partiets väljare ser det alltså annorlunda ut, säger Pontus Mattsson, som är reporter på Ekot och har skrivit en bok om Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna får idag ett stort utrymme i media tillskillnad från före 2006.

Är Sverigedemokraterna idag ett politiskt parti som de andra?

- Nej, alla andra partier är emot dem och det handlar om synen på invandring. Sverigedemokraternas huvudfråga är invandringen. Det är den som är problemet och som måste förändras. Alla andra partierna tycker att invandringen visserligen kan ställa till problem, men att det går att åtgärda och i grunden är invandring något positivt och gott för ett samhälle. Sverigedemokraterna tycker tvärtom och har alla andra partier emot sig där.

Sverigedemokraterna har strävat efter att bli politiskt accepterat och har förändrats under senare år. 2005 valdes Jimmie Åkesson till ordförande och partiet har efter det blivit mer rumsrent och har ett mjukare språk, säger Pontus Mattsson. Förebilden är Danskt folkeparti i Danmark som lyckats med detta.

Vilka i Sverige attraheras av Sverige demokraternas budskap?

-I första hand är det lågutbildade unga män i landsorten. Nästan lika mycket som det handlar om kritik mot invandringen handlar det om misstro mot etablissemanget . Inget annat partis väljare är så misstänksamma mot eliterna i samhället, mot politikerna i allmänhet och mot medierna. Att rösta på Sverigedemokraterna uppfattar många som en protest mot samhället och att man inte tycker att det är bra här. Och då lägger man sin röst på Sverigedemokraterna.

Ett populistiskt missnöjesparti som länge sågs som ett enfrågeparti. Nu måste Sverigedemokraterna skaffa politik på också andra områden om man ska till riksdagen. Hur gör man?

- Man har skaffat sig olika program. Nu i helgen antogs att program för arbetsmarknaden, som gick mer mot vänster, man talar mer väl om fackföreningarna än vad man gjorde tidigare. Man har fattat beslut om landstings-och kommunpolitik och äldrevård. På allt fler områden skaffar man en politik för att kunna säga till väljarna att man inte alls är bara ett enfrågeparti.

Men det invandringskritiska finns med inom alla politiska program och områden hos Sverigedemokraterna, säger Pontus Mattsson, så också kritiken mot islamisering.

- De invandrare som kommer hit ska anpassa sig efter det svenska fullt ut. Och det innebär t ex att man inte ska ha moskéer eller andra "främmande byggnader i stadskärnor", man ska inte ha halal eller kosherkött i Sverige. Man ska inte ha religiösa symboler när man arbetar i olika yrken och kraven är långtgående anpassning och förändring av de kulturer, som många har med sig hit. Kommer man till Sverige ska man acceptera allt det svenska.

Sverigedemokraterna kan mycket väl ta sig in i riksdagen nästa höst. Är det en vågmästarställning man idag drömmar om?

- Det är det absolut.Det är drömmen att få spela ut höger och vänsterblocket mot varandra och få inflytande för sin politik. Det är högst osäkert hur det kommer att bli med den saken även om de får en vågmästarställning, så har ju de andra partierna sagt att man vill inte ha att göra med Sverigedemokraterna. Det finns mycket att spekulera kring hur det skulle kunna se ut, men utgångsbeskedet är att ingen vill ha med dem att göra, säger Pontus Mattsson.

Reporter: Göran Löwing

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".