Åsa Andersson och Alexandra Ejnerstam gifte sig första maj när nya könsneutrala äktenskapslagen trädde i kraft.

Ja till gaybröllop i kyrkan

Homosexuella par ska kunna vigas i Svenska kyrkan. Kyrkomötet beslutade på torsdagen om att behålla vigselrätten och då har också homosexuella par rätt att vigas, enligt den könsneutrala äktenskapslag som trädde i kraft den 1 maj.

Från och med 1 november i år kommer kyrkan att viga par av samma kön. Kyrkomötet röstade ja med 176 röster för och 62 röster emot att behålla vigselrätten och tillåta samkönade par att vigas i kyrkan.

Den första maj i år infördes den av riksdagen beslutade nya lagstiftningen om äktenskap. Samma lag gäller vare sig det är en man och en kvinna som gifter sig eller ett par av samma kön.

För Svenska kyrkan, med sju miljoner medlemmar, har frågan om homosexuella ska få gifta sig kyrkligt varit en fråga som skapat debatt, ruelse och tagit tid att behandla. För många som kämpat för homosexuellas rätt till lika behandling har frågan också varit av stor principiell betydelse. Införandet av registrerat partnerskap var ett steg på vägen.

Kyrkomötet är Svenska kyrkans beslutande organ och kan jämföras med riksdagen och där kyrkostyrelsen motsvarar regeringen. Det förslag som kyrkomötet har att ta ställning till är att äktenskapet ska öppnas för par av samma kön och att Svenska kyrkan ska ansöka om vigselrätt i enlighet med den nya lagstiftningen. En ny vigselordning för kyrkan ska då också inrättas.

En enkät i Svenska Dagbladet tidigare visade att bara en knapp majoritet, 53 procent, av kyrkomötets 251 ledamöter skulle säga ja till förslaget och, även om kyrkomötet nu sagt ja så är kyrkan splittrad kring frågan om äktenskapsfrågan och vigselrätten. Motståndarna menar att det bästa vore att avstå från vigselrätten och låta det borgerliga samhället svara för den myndighetsutövning som det juridiskt innebär att ingå äktenskap. Samfunden, som Svenska kyrkan, kunde sedan med ceremonier välsigna paren.

Nils Gårder är advokat och ledamot av kyrkostyrelsen och tillhör de som vill att kyrkan ska avstå från sin vigselrätt för att hålla isär den juridiska delen från den religiösa vad gäller äktenskapet. På frågan ”varför finns det en majoritet på kyrkomötet som vill behålla kyrkans vigselrätt” svarar han:

- Jag tror att det finns en oro för att man skulle förlora sin folkliga förankring om vi inte har kyrkliga vigslar i framtiden. Det finns också en rädsla för att det skulle vara ett ställningstagande som splittrar församlingarna. Jag tror att risken för splittring är mycket större om man följer kyrkostyrelsens förslag till kyrkomötet, som är kontroversiellt både inom Svenska kyrkan och inom den internationella kristna gemenskapen.

Att säga ja till vigselrätt och därmed också ja till att viga samkönade par kan ses som en mer liberal syn i tiden, medan ett nej kan uppfattas som en konservativ hållning - och det håller Nils Gårder med om:

– Jo, man kan tolka det så, men jag tror att det är farligt att hastigt bestämma vad som är liberalt och vad som är konservativt. Det finns två aspekter på samma sak här. Det finns ett konservativt drag i att man måste rymma det gamla i det nya i en äldre ordning på ett sätt som inte skapar trovärdighet för någon. Det är större möjligheter för kyrkan om man utformar en egen gudstjänstordning.

Att göra som kyrkostyrelsen vill, att tillämpa exakt samma vigselordning, uppfattar jag som en provokation mot dem som har en annan uppfattning.

Men nu har alltså kyrkomötet sagt ja och det välkomnas av ärkebiskop Anders Wejryd:

-Jag är glad över att det var en balanserad stämning och att man insåg att det inte är vi som har vunnit utan det här är ett sätt att försöka vara ansvarsfull, men då måste vi också hantera gemenskapen för dem som inte vill ha det på det här sättet

Men även om det nu,kyrkan nu, från den första november, är fritt fram för samkönade par att gifta sig i kyrkan, så kan enskilda präster även fortsättningsvis vägra att viga par av samma kön, vilket inte borgerliga vigselförrättare kan.

Det är myndigheten Kammarkollegiet som utfärdar vigselrätt till de olika samfunden och det är nu bara Svenska kyrkan som sagt ja till att viga personer av samma kön. Andra samfund, som t ex Pingstkyrkan och islamiska samfund kan fortsätta att säga nej.

Reporter: Göran Löwing

21102009 SR International

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".