Jeton Buzolli, polispraktikant.

Mångfalden ska öka inom Skånepolisen

Det finns en djup klyfta mellan polisen och många av invånarna i Skånes fattigare förorter. Det har inte minst det senaste årets oroligheter i Malmöstadsdelen Rosengård visat.

För att minska oförståelsen har Skånepolisen nu dragit igång ett projekt för att öka mångfalden inom kåren. Den 1 oktober började 25 ungdomar med utomnordisk bakgrund en 15 månader lång praktik inom polisen. Målet är de sedan ska söka in på Polishögskolan.

En av dem som fått praktikplats är Jeton Buzolli från Kristianstad.

- Det känns helt underbart faktiskt. Jag tänkte ju söka in till Polishögskolan efter att jag gått ut gymnasiet. Men jag tänkte vänta några år och samla på mig lite erfarenheter.

Så dök den här chansen upp. 25 personer - i åldern 20 till 30 år och med utomnordisk bakgrund - har erbjudits en 15 månader lång anställning inom Skånepolisen, för att till exempel jobba i telefonväxeln, receptionen och med passärenden i olika delar av Skåne. Men syftet är att allt ska leda fram till riktiga polisjobb så småningom. För personer med icke-svensk bakgrund behövs inom poliskåren, säger projektledaren Elizabeth Torrisi.

- Grundtanken är ju att polisen måste kunna serva alla i samhället som behöver polisens hjälp och polisen måste vara duktigare på att utreda och förebygga brott. Vi behöver den här kulturella och språkliga kunskapen som de bär med sig.

Det svenska samhället ser annorlunda ut idag än för 30 år sedan, och därmed behöver även poliskåren förändras. Det är huvudtanken bakom det här projektet som getts namnet "Världen i Skåne", och som finansieras av svenska staten och av pengar ur en EU-fond.

Ett antal händelser under senare år, till exempel oroligheterna i Rosengård och anklagelserna om rasism inom Skånepolisen, understryker bara betydelsen av det här.

Det andra uttalade syftet är att ge deltagarna chansen till en bättre framtid. Det berättar Hans Nordin, som är biträdande länspolismästare i Skåne, och som finns med när vi träffar två av praktikanterna hos polisen i Malmö.

- Det är väldigt värdefullt att vi får den chansen att ha 25 unga män och kvinnor anställda på det här sättet och det är givetvis en stor chans för er att visa vad ni kan erbjuda polisen.

Det är den sociala förmågan hos individerna som man är ute efter. Bilden av den store, tuffe polismannen är historia.

- Det var ju så förre i tiden - då hade man faktiskt ett minimilängdkrav på män på 175 och kvinnor på 165 cm. Men det har vi inte längre utan det viktiga är att man är intresserad av människor och att man kan ta människor - att kunna kommunicera med dem.

En av dem som som väl passar in i den här bilden är arabisktalande Mariana Mashoun. Efter många år på McDonalds och arbete som hudterapeut gick hon en polisförberedande kurs på en folkhögskola. Nu vet hon vad hon vill.

- Människorna som vi kommer att möta därute när vi är poliser kommer ju att vara i den positionen att de behöver hjälp och eftersom jag brinner för yrket att bli polis är jag mycket engagerad och social människa och jag tror att detta är det rätta yrket för mig.

Vad tror du att du har att erbjuda poliskåren eller polisyrken?

- Ja, jag talar ju arabiska, ett arabiskttagande språk, och eftersom vi lever i ett mångkulturellt samhälle kan mina språkkunskaper vara till nytta. När det gäller hedersrelaterade brott eller brott i närrelation där går man in som kvinna och förstår sig på situationen och hjälper till.

Att det är polisyrket som hägrar, bortom de här 15 månadernas praktik, där var och en av deltagarna ledsagas av en egen coach, det understryker också Jeton Buzolli, med rötterna i Kosovo.

- Det är själva tanken med det här. Jag tänkte just söka på polishögskolan innan det här projektet dök upp men sedan tänkte jag: när man väl får en sådan chans att samla på sig meriter så varför inte jobba de här 15 månaderna inom polisen och samla på sig meriter och få hjälp av folk som kan hjälpa en och visar hur man går till väga.

Varför skulle man, det vill säga poliskåren, behöva en person som du?

- Ja, för att visa för andra att det går. Man kommer in även om man har en annan bakgrund. Kosovoalban, serb, arab… varifrån man än kommer så kommer man in i polisväsendet.

Även Mariana Mashoun har ansökningsblanketterna till Polishögskolan ifyllda hemma. Hon, och andra kvinnor, behövs inom poliskåren.

- Jag hoppas att jag kan vara som förebild för alla unga tjejer som är beträdda att hjälpa här i samhället att skapa ordning och reda och trygghet. Kvinnor behövs inom polisyrket också, säger Mariana Mashoun, som deltar i projektet "Världen i Skåne" inom Skånepolisen.

Reporter: Shuquri Sejdijaj och Anders Ljungberg 21/10 2009

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".