Svenska soldater tar en paus på sin Stridsfordon 90

Den svenska styrkan övar för strid

Den nya svenska styrkan FS 18 förbereder sig för strid inför sitt uppdrag i Afghanistan. I den kuperade gotlänska terrängen avancerar tre Stridsfordon 90 och skjuter mot fastställda mål med sina kanoner och k-pistar, och i bakgrunden åker en annan grupp soldater i två mindre min-och splitterskyddad terrrängbilar. Detta är en del av den hårda träningen som soldaterna genomgår innan de reser till Afghanistan för att ersätta den nuvarande svenska bataljonen FS 17 i november. Det sker i ett läge när talibanerna har ökat attackerna på bred front och den svenska styrkan har upplevt flera incidenter med sårade soldater.

-Dels finns det en farhåga, att något kan hända, självklart. Det har vi att förhålla oss till och vi tränar mycket noggrant för att ta hand om oss själva, använda vår utrustning på rätt sätt och inte minst vara goda kamrater med varandra.

Överste Christer Tistam är regementschef på Livgardet i Stockholm och ska leda den nya styrkan på 493 soldater i Afghanistan .

- Kommer vi i strid, så måste vi hantera stridsituationen på rätt sätt. Och här finns då möjligheter att de gör saker mot lokalbefolkningen, kanske t.o.m. tar befolkningen som gisslan, och hur ska man förhålla sig till en sådan situation? Det är då viktigt att komma ihåg att vår huvuduppgift nu är att hjälpa till med säkerhetsarbete och att stödja afghanerna själva, alltså afghanska armén, afghanska polisen och andra säkerhetsstrukturer i Afghanistan. Dem ska vi stödja och det är de i första hand som ska  göra de insatser som behöver ske i området, säger han.


Överste Christer Tistam oroar sig inte bara för sina soldaters liv. Han  funderar också mycket på den hårt utsatta afghanska civila befolkningen. De stora förlusterna av civila liv har gjort att hela ISAF:s (International Security Assistance Force) strategi måste revideras.  

Korpral Daniel Jansson är skyttegruppchef och ser också de faror som uppdraget medför när det gäller civilbefolkningen. Han leder en grupp soldater som har som uppgift att skydda och undsätta andra soldater som har hamnat i strid.

- Ja, en del i gerillakrigföringen det är ju de här okonventionella metoderna att beblanda sig med civila för att få ett skydd helt enkelt, för att inte verka i den  utsträckning som man hade kunnat gjort annars. Så självklart är det ett stort problem för oss att de inte uppträder i uniformer som i ett reguljärt krig för hundra år sen. Och vi anpassar vår taktik, vår utrustning och våra fordon efter det. Och i värsta fall är man ju beredd att kanske verka mot mål som  visar sig vara civila i efterhand, och självklart undviker vi det i allra största mån, säger han.

I torsdags beslutade regeringen att inte utöka den svenska styrkan med fler soldater som försvarsmakten hade begärt. Men överste Christer Tistam är inte speciellt oroad för det. Man ska anpassa uppdraget för det manskap och materiel man har, säger översten Tistam.

- Det är klart att om vi inte tillåts göra det har vi en utmaning att hantera situationen och det blir upp till upp till mig som högsta ansvarig till chefer på olika nivåer och soldaten själv att anpassa de operationer vi gör utifrån hur många vi är och vilken utrustning vi disponerar. Vi ska inte ge oss att bara säga X antal stycken för att lyckas, utan då får vi anpassa operationen och vår insats efter hur många vi är och vad har vi för materiel och prylar, säger han.


Bland soldaterna som befinner sig på det gotländska skjutfältet finns prästen Katarina Bäckelin vars uppdrag är att ta hand om soldaternas andliga behov när man befinner sig så långt borta från sina kära och nära. Samtidigt ska hon hålla i gudstjänster och fira de kristna högtiderna. Hon ska också komma i kontakt med den afghanska civilbefolkningen, inte minst med kvinnor och barn, säger hon.

- Jag kommer nog att ha en del möten med lokala befolkningen, inte minst den kvinnliga lokala befolkningen då jag som kvinna har lättare att få kontakt med kvinnor och barn än de manliga soldaterna  och då kan jag vara med ute och i möten med kvinnor och barn.

- Att du åker till ett muslimskt land och folk är muslimer är det nåt som väcker tankar hos dig?
- Gud är Gud, säger hon kort.

Veckorna 48-49 ska den nya svenska insatsstyrkan vara på plats i Afghanistan. Regeringen beslutade att förlänga uppdraget till den 31 december 2010.
Den svenska styrkans ansvarsområde omfattar de fyra provinserna i Mazar i Sharif : Balkh, Samangan, Jowzjan och Sar-e-Pul. Den sammanlagda ytan motsvarar ungefär en femtedel av Sveriges yta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".