Leif Johansson presenterade på fredagen AB Volvos tredje kvartalsrapport.

Vinstras med visst hopp

I veckan kom en rad av Sveriges största företag med sina resultatrapporter för årets tredje kvartal. Det blev brakförluster i många fall, men i många fall också mindre förluster än vad som var förväntat och det gav upphov till visst hopp om kommande bättre tider.

Lastbilstillverkaren Volvo gjorde en förlust på 3,3 miljarder för tredje kvartalet. Vinsten för samma tid i fjol var lika stor. Sedan kom på hösten, som Volvochefen Leif Johansson sade, ett tvärstopp i försäljningen. Och så har många företag upplevt de senaste 12 månaderna.

Företagsanalytikerna hade i många fall väntat sig än större förluster än vad företagen nu rapporterar. Det skulle kunna tolkas som en ljusning för konjunkturläget, men vändningen är inte här menar många bedömare som nationalekonomen och börsen OMX - förre utredare Leif Vindevåg:

– Nej, jag tror att det är för tidigt att säga att det har gjort det. För att citera Winston Churchill under andra världskriget skulle man kunna säga att det här är kanske slutet på början, men inte början på slutet.

Storbankerna Swedbank och SEB var först ut i veckan med sina kvartalsrapporter och Swedbank redovisade en förlust på 2,6 miljarder, vilket var mer än förväntat. Kreditförlusterna hopar sig i Baltikum och i Ukraina, medan Swedbank gör stora vinster på hemmaplan med utlåning av kapital och stora inkomster från fondförvaltningen.

Samma sak är det med banken SEB vars vinst krympte rejält ihop totalt sett från 2,5 miljarder till 0,4 miljarder för detta tredjekvartal i år. Kreditförlusterna på andra sidan Östersjön förklarar raset.

Resultatet är lite bättre än väntat men Leif Vindevåg som är nationalekonom och makroanalytiker tror inte att krisen för bankerna över:

– Nej jag tror inte den är över. Mycket är knutet till situationen i Baltikum, där det kan finnas stora förluster runt hörnet. Vi vet inte om Lettland devalverar sin valuta t ex. Men på den svenska kreditmarknaden är det små förluster utan de är på de marknader där man tagit ut svängarna ordentligt och tagit stora risker utanför Sverige som frågetecknen kvarstår.

Den tunga verkstadsindustrin, med exportföretag som Volvo, Ericsson, Atlas Copco med flera, visar på ett mer blandat resultat för årets tredje kvartal.

Volvo gör alltså en brakförlust och Ericssons vinst faller också kraftigt när världens teleoperatörer håller igen på investeringarna . Ericsson redovisar en vinst på 4,4 miljarder vilket är 2,2 miljarder sämre än motsvarande kvartal ifjol.

En del företag som kullagertillverkaren SKF och gruvindustritillverkaren Atlas Copco har klarats sig bättre. En mer blandad bild här, säger Leif Vindevåg:

– Det är mycket blandat och också ett tecken på skillnad i konjunkturen. Man kan t ex ta Husqvarna som nu säger upp ett stort antal anställda. Företaget säljer mycket av konsumtprodukter, gräsklippare mm, till den amerikanska marknaden där krisen fortfarande är kvar. I den andra änden finns de svenska företag som tillverkar investeringsvaror för andra företag, där tyngdpunkten alltid legat för svensk exportindustri. Och där är man beroende utav att konjunkturen tar fart i världen och där är vi ännu inte.

- Nej, konjunkturomsvängningen låter vänta på sig och vad företagen nu gjort är att minska sina kostnader för att klara den finansiell krisen, säger Leif Vindevåg. Det innefattar uppsägningar, rationaliseringar och försäljningar av olönsamma delar. Vad vi nu ser är hur hårda nypor man haft på olika håll för att få ner kostnaderna. Men man når snart en nivå där man inte kan pressa kostnaderna mera utan ska bolaget visa goda och ökade resultat, så krävs det försäljning. Och där är vi inte ännu.

Reporter: Göran Löwing

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".