Nya namn i S-ledning

Socialdemokraternas kongress har valt sex nya suppleanter till sitt högsta beslutande organ, verkställande utskottet. Men de nya namnen innebär inte att partiet tar någon ny politisk riktning, kommenterar SR Internationals Göran Löwing för vår reporter Olgica Lindqvist.

-Nej, det kan man väl knappast säga att det är. De nyvalda suppleanterna, de kommer från Stockholm, som Carin Jämtin, hon är oppositionsborgarråd där, leder alltså Socialdemokraterna i Stockholms stad, Mikael Damberg, som är s-ordförande i det tunga Stockholms län, från Göteborg kommer Anneli Hulthén, hon har ju efterträtt Göteborgs starke socialdemokratiske ledare Göran Johansson, hon är alltså kommunstyrelsens ordförande där. Från Skåne som också är tungt, Malmö, så finns Skånes distriktsordförande Helen Fritsson, som gått in och blivit ordinarie i verkställande utskottet och de här fyra personerna, de representerar ju storstäderna och det är storstäderna som är det slagfält som man hävdar kommer att avgöra utgången av 2010 års val, man måste återvinna förtroendet bland storstadsväljarna och Socialdemokraterna har tappat väldigt på senare år, man fick ju i Stockholm bara 26 procent i det senaste valet och bara 14 procent i EU-parlamentsvalet.

-Så det är lite strategiskt, då?

-Ja, både och, så att säga, samtidigt är det ju stora distrikt, där det är naturligt att storstäderna blir representerade. Andra personer som kommit in är t ex Thomas Eneroth, som ju är talesman i näringspolitiska frågor, näringspolitiken blir ju också väldigt viktig här framöver , Socialdemokraterna satsar ju på jobblinjen här, inte minst så har man ju på kongressen här värnat och vurmat för småföretagsamheten och entreprenörerna, det är bra att ha med en sådan här också. Ylva Johansson, tidigare också socialdemokratiskt statsråd, kom också in nu i verkställande utskottet, hon är ju partiets talesperson vad gäller vård och omsorg och de här frågorna kommer ju också naturligtvis att väga väldigt tungt framöver i den strategi man kommer att lägga upp inför valet 2010.

-En person är ju motståndare till EU (Peter Hultqvist)?

-Ja, han kommer ju från Dalarna, man kan ju säga att han representerar då skogslänen och de är ju viktiga också att ha med och dessutom är han, som du sade, en traditionalist, lite mer gammalmodig kanske man kan säga. Han är ju EU-skeptisk och på andra sätt varit emot det svenska engagemanget i Afghanistan och den falangen måste också representeras, om inte annat måste man hitta en balans mellan de olika åsiktslägren och det är kanske det främsta skälet till att han blev invald, på bekostnad av Urban Ahlin, som ju är Socialdemokraternas talesman vad gäller utrikespolitiska frågor och det hade kanske varit mer naturligt att ha med honom i det verkställande utskottet, men så blev det alltså inte.

-Med andra ord så är det ett strategiskt val?

-Ja, både och, det är ju helt naturligt att det sitter företrädare för storstadsområderna i verkställande utskottet och inte minst nu inför 2010 års val, då storstäderna blir väldigt viktiga för Socialdemokraterna att försöka vinna ett ökat förtroende för, för att kunna vinna tillbaka regeringsmakten, säger Göran Löwing.

De nya, som valts in, är Anneli Hulthén, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Carin Jämtin, oppositionsborgarråd i Stockholm, Tomas Eneroth, partiets näringspolitiske talesman, Mikael Damberg, s-ordförande i Stockholms län, och riksdagsledamöterna Ylva Johansson och Peter Hultqvist. Dessutom omvaldes IF Metalls ordförande Stefan Löfven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista