Undantag kan undergräva Lissabonfördraget

En överenskommelse om klimatfinansiering och en möjlighet för Lissabonfördraget att träda i kraft. Det blev resultat av det två dagar långa EU-toppmötet i Bryssel. Men trots all glädje - så finns en oro för att beslutet att ge Tjeckien ett undantag från stadgan om medborgerliga rättigheter, ska äventyra hela Lissabon-fördraget.

Det tjeckiska undantaget innebär att de tyskspråkiga tjecker som fördrevs från landet efter andra världskriget, inte kan kräva tillbaka egendomar. Ett krav som som president Vaclav Klaus ställt för att skriva under fördraget. Nu är det risk att fler länder kan komma att kräva liknande undantag. Det säger Annika Ström Melin, journalist med inriktning på Europafrågor och ledarskribent på DN. Och hon befarar att fler undantag leder till stadgans undergång.

-Egentligen tycker jag att det är förfärligt - att en sådan central del som stadgan om medborgerliga fri- och rättigheter kommer in i förhandlingarna så här sent. Detta är ju en grundläggande del och dessutom tycker jag att EU har behövt egna regler för medborgarnas fri- och rättigheter, säger Annika Ström Melin. 

Men Tjekien är inte ensamt om att kräva undantag från stadgan. Polen och Storbritannien har redan tidigare fått samma möjlighet och Annika Ström Melin säger att det finns flera som står i kö för det:

- Det som oroar mig är att det sägs också att en lång rad andra länder: Slovakien, Ungern, Österrike, alla länder som liksom är en del av det förfärliga som hände för 60 år sedan i Europa alla de vill nu ha en sorts garantier och jag vill gärna se hur det är formulerat.

Dokumentet har inte ännu offentligtgjorts, detaljerna är okända men ett är säkert, säger Annika Ström Melin: det fanns knappast något annat alternativ än att gå på Vaclav Klaus´ krav.

- Nej, eftersom det blev så här att det bara var Vaclav Havels signatur som fattades - han vägrade att göra detta utan att få ngt i utbyte - då måste man göra det för att det här fördraget måste komma på plats och då tycker jag att ett undantag från den här stadgan var det minst dåliga. Men, däremot är jag väldigt intresserad att se hur det är formulerat. Och, som sagt också om andra länder har fått någon typ av garantier som de kan tolka som undantag från den här stadgan om medborgarnas fri - och rättigheter. Det finns en risk att man undergräver hela stadgan och det tycker jag vore förfärligt, säger Annika Ström Melin.

- Media runt om i världen ger komplimanger till den svenska statsministern och prisar hans sätt att leda förhandlingar. Borde Reinfeldt få berömt för det här?

- Om det är så att det bara är Tjeckien som har fått ett undantag från stadgan så tycker jag att det är OK. Och så tycker jag att han ska få berömt därför att trycket har varit enormt starkt från andra länder också. Om har han lyckats hålla dem borta: Slovakien, Ungern, Österrike… alla de andra länderna som redan har ratificerat då tycker jag att han är värd beröm.

Prioritet nummer ett i det här läget var ju att få Vaclav Klaus att skriva under dokumentet så att fördraget kan träda i kraft säger Annika Ström Melin:

- Om det hade varit ytterligare fördröjningar så tror jag att hela EU hade drabbats av någon slags utmattningssyndrom och det finns alltid en risk att det här samarbetet liksom säckar ihop och det vore det värsta.

Reporter/ Olgica Lindquist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista