Försäljning av läkemedel fördröjs

Administrativa och praktiska detaljer försenar försäljningen av receptfria läkemedel i livsmedelsbutikerna som skulle starta den första november.
Detaljhandeln skulle börja sälja receptfria läkemedel nästa vecka men oklart regelverk, utbildning av personal och praktiska detaljer som t ex varuhyllornas anslutning till kassorna har fördröjt själva starten för kundernas möjlighet att köpa receptfria läkemedel i butikerna.

- Det viktigaste är ju att vi känner att vi vill ha det på bästa sätt när man väl kommer in i butiken. Därför har vi flyttat fram vår start, eller Coop-start en vecka, dvs till vecka 46 -den 9e november.

Det säger Magnus Nelin, presschef på Coop.
ICA Handlarna och Willys har samma planeringstrategi eftersom deras butiker behöver mer tid för att lösa logistiska problem och utbildning av personal.

Listan på receptfria läkemedel som kan säljas är ca 200.  Coop tänker ha en sortiment på högst 50 läkemedel som kan variera efter kundernas efterfrågan och butikernas storlek, säger Magnus Nelin.
En central fråga är personalutbildningen, något som Coop tar på allvar, säger Nelin.

- Ja, det handlar om utbildning. Det är väldigt strikta regler för hur den här försäljningen ska gå till. Dels finns det en åldergräns på 18 år. Men sen är det också så att medarbetarna i en livsmedelsbutik eller Coop-butik inte får ge några råd kopplade till de här läkemedlen utan får bara hänvisa till farmaceutisk expertis, bipacksedeln eller patient-FASS. Det är också viktigt att man vet hur ska man hantera de här frågorna.

Personalen ska kunna presentera information om läkemedlen men inte ge råd om vilka preparat eller vilka läkemedel ska man ta för vissa åkommor. Persolanen ska presentera de olika alternativ men inte säga att den ena är bättre eller sämre, enligt reglerna från Läkemedelsverket.

När det gäller hyllorna ska produkterna stå i direkt uppsikt hela tiden och i anslutning till kassorna.

Men hur har debatten om den ökade konsumtionen av läkemedel påverkat Coop och andra livsmedelskedjor när de får möjligheten att öka på utbudet?

- Restriktionerna kommer att upplevas nästan som hårdare  i detaljhandeln, generellt sätt. Dels har vi en tydlig 18 årsgräns för att få handla och sen är det så att man inte kan gå och plocka själv utan det här ska vara i anslutning till kassorna. Så jag tror att faran är lite överdriven då, utan det här kommer att kontrolleras väldigt noga och vi kommer att vara väldigt måna om att det här sköts på ett väldigt bra sätt från våra butiker.

För att underlätta planering för tillverkare och partihandlare har Läkemedelsverket publicerat en preliminär lista på receptfria läkemedel som kan få säljas utanför apoteken. Den som bedriver detaljhandel ska betala en årsavgift om 1600 kr per försäljningsställe till Läkemedelsverket.

 Reporter: Alberico Lecchini

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista