S-slaget om storstadsväljarna

Om Socialdemokraterna ska vinna tillbaks regerinsgmakten år 2010 måste man lyckas mycket bättre i storstäderna än vad man gjorde 2006. Det är i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö som slaget om regeringsmakten kommer att avgöras enligt många politiska bedömare.

Varför gick Socialdemokraterna bakåt i förra valet och varför har man svårt att vinna storstädernas medelklass.

- Vi hade svårt att utrycka våra framtidsdrömmar. Vad är vår vision av staden. Hur skapar vi en stad där alla skolor är bra och där jömlikhet skapar frihet, Jag gtror att vi faktiskt misslyckades att rita framtidsvisionen, det säger Carin Jämtin, som leder Socialdemokraterna i Stockholm.

-Att vi inte på ett tydligt sätt kan tala om vad vi vill och att människor inte upplever oss tillräckligt moderna, menar Anneli Hulthén, kommunstyrelsen ordförande i Göteborg.

Ja, hur upplever väljarna socialdemokratin idag och vilken plats har partiet i storstäderna. Det står att läsa i rapporten " En socialdemokrati för människorna i storstäderna"- författad av Anders Nilsson, stadssekreterare åt den socialdemokratiska gruppen i kommunstyrelsen i Göteborg. Han har också arbetat på LO i Göteborg i 12 år som ombudsman och chef för kontoret där. Anders Nilsson har två teser om varför socialdemokratin idag har svårt att vinna väljare och det handlar om hur partiet uppfattas

- Den ena bilden är att man uppfattar socialdemokraterna som företrädare för det gamla samhällets industriarbetarkollektiv och det är en felaktig bild.

De andra är att man uppfattar oss som företrädare för de som är i störst behov av samhällets stöd . Här har Fredrik Reinfeldt och hans PR-adelning lurat in oss mycket skickligt i en fälla där vi ofta framstår ofta som före talesmän för de arbetslösa och de förtidspensionerade det vill säga de svagaste i samhället.

Men det är ni väl också?

-Ja, men framför allt är socialdemokratin representant för den breda intressegemenskap som finns emellen de traditionella arbetargrupperna och de nya och det stora mellanskiktet.

Så hur ska då Socialdemokraterna vinna tillbaks väljarna i storstäderna?

-Jag tror att valet nästa år kommer att stå emellan de som står för de starkaste framtidsidéerna oavsett om det gäller Stockholm, Linköping i Umeå eller i glesbygden. Vem tror man kan skapa de nya jobben och se till att skolorna blir bra, säger oppositionsborgarrådet i Stockholm, Carin Jämtin.

Och hennes partikollega och kommunstyrelsens ordförande i Göteborg ser svårigheter med att vinna tillbaks väljare från medelklassen.

- Ja, det tror jag att det är för att vi har blivit ganska individualiserade och att komma med kollektiva lösningar för en grupp som vi har utbildat till individualister är svårt.Samtidigt tror jag att hos många storstadsmänniskor så inns det en önskan om att vi har ett soldidarisk samhälle. Det är ingen som tycker att det är roligt att vi har ett samhälle där folk sover på gatan eller där folk inte får den sjukvård de behöver. Jag tror att det trots allt finns ett stort hjärta hos många storstadsmänniskor.

Socialdemokraterna har redan börjat tala om kommande skattehöjningar om man vinner valet. Både i kommunerna och höjda statliga skatter. Skrämmer inte det bort den medelklass som man vill vinna i valet?

-Ja, om man tror att målet är att höja skatten , men det vi diskuterar här är på vilket sätt ungdomar ska få chans till en bra utbildning för att möta framtiden. Och det handlar om hur äldre människor ska känna trygghet i sin tillvaro och då handlar det i sin tur om hur stora resurser som vi anser är nödvändiga för välfärdsdelen och att det inte bara handlar om privat konsumtion. För Socialdemokraterna är det att hitta den balanspunkt som är rimlig här, säger Ilmar Reepalu är ordförande i det socialdemokratiskt styrda Malmö.

Reporter: Göran Löwing

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista