"Kärnkraften fortsätter subventioneras"

Efter regeringsalliansens beslut i vintras om att häva förbudet mot ny kärnkraft i Sverige, lämnade idag regeringens utredare sina förslag under vilka premisser ny kärnkraft ska kunna byggas i Sverige. De två huvudförslagen är att äldre kärnkraftsreaktorer ska kunna ersättas med nya och att kärnkraftindustrins skadeståndsansvar vid en kärnkraftsolycka skärps. Regeringen är positiv, men förslaget får kritik av bland annat Naturskyddsföreningen, som menar att kärnkraften fortsätter subventioneras.

En ny reaktor måste ersätta en befintlig reaktor och den äldre reaktorn måste vara avstängd när den nya tas i drift, föreslår utredningen. Den nya reaktorn måste också placeras vid någon av de tre platser där dagens kärnkraftverk finns. Det handlar om Forsmark i Uppland, Ringhals i Halland och Oskarhamn i Småland.

Därmed kan antalet kärnkraftsreaktorer inte heller bli fler än dagens tio.

Dessutom föreslås att kärnkraftindustrins skadeståndsansvar vid en olycka ska skärpas. Skadeståndsansvar höjs, från i dag 3,3 till cirka 12,4 miljarder kronor. Skadestånd utöver de här 12,4 miljarderna ska betalas solidariskt av alla de länder som skrivit under den så kallade Pariskonventionen.

Men trots den kraftiga höjningen av skadeståndsansvaret är Svenska Naturskyddsföreningen kritisk idag. Skadeståndskyldigheten täcker bara en liten del av de kostnader som kan uppstå vid en svår olycka, säger föreningens ordförande Mikael Karlsson.

Han menar att det skulle handla om en fortsatt subventionering av kärnkraften, vilket står i kontrast till innehållet i regeringens energiuppgörelse. Kärnkraften borde bära alla sina egna risker genom försäkringar, säger han:

- Om man kommer till slutsatsen att det inte går att försäkra kärnkraften då har man också sagt att kärnkraften är ohållbar. Om ingen aktör på marknaden vill ta ansvar för riskerna, då spricker alla resonemang att det är en teknik med väldigt små risker.

Vad tycker du att regeringen ska göra med utredningen?

- Om C och Kd sin position att inte subventionera kärnkraft på allvar, sätter det här ett stort frågetecken över hela energiöverenskommelsen. Då måste den brytas upp, och vi har så många alternativa energislag, så vi kan avveckla kärnkraften istället för att bygga ut den.

Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson, och han får medhåll av bland annat Miljöpartiet idag.

Men regeringens specielle utredare, Ingvar Persson, säger att de krav som ställs på kärnkraftsindustrin i utredningen är hårda.

- Om man jämför med alla andra länder i Europa, så säger vi att de krav som vi ställer på en enskild reaktorinnehavare, är nog det tuffste kravet i Europa. Sedan kan man naturligtvis diskutera: vad är rimligt? Hur mycket ska man kunna kräva av en reaktorinnehavare att sätta av, så att det finns tillgängligt i händelse av en olycka, det är naturligtvis en politisk fråga, men vi menar att vårt utredningsförslag ligger i linje med den uppgörelse som finns i enegripropositionen, och som redovisas i våra direktiv, säger utredaren Ingvar Persson.

Utredningens förslag välkomnas också av miljöminister Andreas Carlgren, som tycker att kärnkraftsindustrin kommer för billigt undan som det är idag. Nu införs äntligen de regler som finns internationellt, säger han, och han är också nöjd med att de svenska skadeståndskraven på reaktorägarna blir "de högsta i världen".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista