Vem är mäktigast i Sverige?

För tredje året i rad har tidningen Fokus rankat makthavarna i Sverige. Tidningen poängsätter svenska makthavare utifrån bland annat genomslag i media och formell och informell makt, och vaskar på det sättet fram Sveriges hundra mäktigaste. Och det handlar på årets lista fram för allt om politiker och om män.

Den som enligt tidningen Fokus har mest makt i Sverige är statsminister Fredrik Reinfeldt. Sedan i juli har han dessutom varit ordförande för EU och som sådan åker han just nu runt i världen på olika toppmöten inför klimatförhandlingarna i Köpenhamn i september.

Förra årets etta får i år nöja sig med en andra plats. Det är finansminister Anders Borg, som i år fått se sig slagen av förra årets tvåa, nämligen Fredrik Reinfeldt. På tredje platsen hittar vi listans första kvinna, oppositionsledaren och Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin

Tre politiker i topp alltså, och det följer än fler politiker därefter: på fjärdeplatsen utbildningsministern och Folkpartiledaren Jan Björklund, femma Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann och sexa Miljöparitets språkrör Maria Wetterstrand. Först på sjundeplats kommer den första maktmänniska som inte är politiker - det är banken SEB:s styrelseordförande Marcus Wallenberg. Förutom honom är det på topp-20 bara fyra personer som inte är politiker - LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin, riksbankschefen Stefan Ingves, Investors ordförande Jacob Wallenberg samt Volvos vd Leif Johansson.

Att det var val till EU-parlamentet i juni avspeglar sig på listan. Nya på årets lista är förre Kd-ledaren Alf Svensson som gjort comeback som eu-parlamentariker, det gjorde ju också Folkpartisten Marit Paulsen. Piratpartiet gjorde succé i parlamentsvalet och partilledaren Rick Falkvinge är med på Fokus lista, liksom Moderaternas unge eu-parlamentariker Christoffer Fjellner.

Andra vinnare på årets lista - förutom regeringen - är kungahuset. Förklaringen är det stundande prinsessbröllopet, som skapar stort genomslag. Ny på listan är kung Carl XVI Gustaf. Kronprinsessan Victoria själv hoppar upp från en 60:e plats till en 23:e.

Det syns också att den röd-gröna oppositionen börjar formera sig. Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan - för övrigt en av mycket få på listan med utländsk bakgrund - är ny på årets lista. Maria Wetterstrand har stigit flera platser sedan förra året och Vänsterledaren Lars Ohly likaså - från 45.e plats till 16:e.

Några som fått lämna listan är till exempel diplomaten Jan Eliasson, journalisten K-G Bergström, förre S-ledaren Ingvar Carlsson och Socialdemokraten Pär Nuder som toppade listan häromåret men lämnade politiken tidigt 2009. Han var förre statsministern Göran Perssons närmaste man. Persson som för övrigt gjort comeback och är tillbaka som ny på listan genom sitt jobb som konsult.

En tredjedel av listan består av kvinnor. På topp-20 är också en tredjedel kvinnor; Förutom Mona Sahlin, Maria Wetterstrand och Wanja Lundby-Wedin - Centerledaren Maud Olofsson, integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni och justitieminister Beatrice Ask.

Som sagt, det är männen som har makten. Framför allt förklarar fokus det med att deras informella makt är större än kvinnornas, och de är bättre på att nätverka.

Reporter: Maria Quistberg/Publicerat: 6/11-09

(I inslaget hörs Fredrik Reinfeldt i en intervju i Ekot efter att Lissabonfördraget blev klart och efter klimatmöte i Washington nyligen. Anders Borgs röst kommer från SVT-programmet Skavlan där han medverkade under hösten. Mona Sahlin talade vid Socialdemokraternas partikongress i slutet av oktober, inspelat av SVT24. Si hördes skådespelaren Julia Ceasar i en inspelning från 1967.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista