'Galten' är en är min-och splitterskyddad personbil

Skyddsutrustning frivillig för lokala tolkar

De lokalanställda tolkar som arbetar på uppdrag åt den svenska Isafstyrkan i norra Afghanistan erbjuds att bära skyddsutrustning när de är ute på uppdrag, men väljer ofta att inte göra det. Enligt den svenska försvarsmakten är det fortfarande oklart om den 22-årige afghanske tolk som omkom på onsdagen bar skyddsutrustning eller inte när fordonet han färdades i körde på en sprängladdning .

Mohammad Sharif Saiidi, som jobbade som tolk för den svenska Isaf-styrkan senast i våras, bekräftar att de lokala tolkarna ofta utmanar ödet.

 - De har tillgång till skyddsutrustning, inte som en svensk soldat, men de har tillgång till skyddsväst och hjälm som är jätteviktiga för tolkarna.

Enligt Saiidi det finns två sorter tolkar som jobbar med den svenska styrkan. De som åker från Sverige har samma skyddsutrustning som de svenska soldaterna. De lokala tolkarna kan däremot välja själva om de vill ha skyddsutrustning eller inte. Och det är vanligt att de vill slippa det, säger Mohammed Sharif Saiidi.

- För dem räknas det som frivilligt därför att de har dålig kunskap om krig och de känner sig modiga och då använder de ofta inte skyddväst och hjälmar och sånt. Det är ett problem med det här tankesättet som är fel med de lokala tolkarna. Ibland de säger att det är jättevarmt och det är jättetungt, vi kan inte bära en skyddsväst på tio kilo, vi orkar inte.

Saiidi var när vän till Hamid, en ung kille som var omtyckt av alla svenska soldater, säger han. Han sörjer sin vän och tycker att det borde bli obligatoriskt att ha skyddsutrustning också för de lokala tolkar som åker på uppdrag med svenska soldater.

- För om det blir obligatorisk för de lokala tolkarna att de måste ha hjälm och skyddsväst, det vet vi, jag tror att det är en bra sak. För det påverkar läget om en tolk avlider. På det sättet påverkar det alla tolkar, och då kan de svenska styrkorna inte så lätt hitta tolkar i Afghanistan.

Reporter: Alberico Lecchini

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".