Asylsökande Kosovo-romer utvisas till Serbien

Trots den fortsatt mycket svåra situationen för Kosovo-romer får inte ens var tionde som söker sig till Sverige asyl här. För några år sedan var det tvärtom. Migrationsverket har ändrat på sin praxis trots att situationen för minoriteterna i Kosovo inte har förbättrats. De flesta Kosovo-romer som utvisas skickas inte tillbaka till trakter de kommer från - utan till ett tredje land. Oftast till Serbien där de inte erbjuds ens det mest elementära för att kunna starta ett nytt liv. Adem med sin familj har fått avslag och han riskerar samma öde.

- Om Sverige erkänner Kosovos självständighet - varför ska de då skicka oss till Serbien? Varför har jag åkt 3000 km bort till Sverige när jag har Serbien bara 50 km från mig? Därför att situationen för romer är densamma där som i Kosovo.

Det säger Adem som undrar om Sverige och Migrationsverket inte letar efter kryphål i lagen när man skickar romer till Serbien. Och så här låter det när frågan ställs till Migrationsverket. Fredrik Beijer är verksamhetschef för asylprövningen:

- Serbien har i och för sig ett generellt ansvar för de här personerna eftersom Serbien anser att de är medborgare där - Serbien har inte erkänt Kosovo, och de bedömer de här personerna som serbiska medborgare. Så om vi gör den bedömningen att det finns ett generellt skydd även i Serbien så kan vi fatta beslut om verkställighet även dit.

Fredrik Beijer från Migrationsverket hävdar att Sverige följer internationella lagar. Advokaten Trygve Emstedt tror inte på det:

- Det här är en enorm rättsskandal hur det här sköts i Sverige - det är vedervärdigt. Det är ren fascism som man ägnar sig åt.

Trygve Emstedt är upprörd. Som advokat och vice ordförande för asylkommittén för Gävleborgs län vittnar han om hur kosovoromer allt oftare vägras asylskydd i Sverige. Att de skickas till ett tredje land som Serbien gör inte saken lättare menar han:

- Och det är därför vi är världsledande också här i Sverige när det gäller fallningar mot FN:s tortyrkonvention - för att vi struntar i vad som händer när folk blir utvisade.

Men Sverige är inte unikt, säger Elispeth Guild, som undervisar i migrationsrätt på universitetet i Nijmegen, i Holland och på London School of Economics.

- It's a shame to the whole of the EU and the fact that we will be sending romas who are in vulnerable position to countries less able to care for them - it's not acceptable.

(- Det är skamligt för hela EU och det faktum att vi skickar romer som befinner sig i ett utsatt läge till länder som ännu mindre kan ta hand om dem - det är inte acceptabelt.)

Skamligt för hela EU, kallar Elispeth Guild det.

Så väl FN som flera människorättsorganisationer vädjar om försiktighet och andra menar att det handlar om brott mot de mänskliga rättigheterna. Volker Türk leder UNHCR:s sektion för internationellt skydd och han säger att man måste vara extra försiktig och tillmötesgående just mot romerna:

- One has to be very careful in accessing their claims and in looking at these claims favorably especially if they belong to the roman community.

Enligt UNHCR borde en majoritet av romerna från Kosovo ha fått stanna i Sverige. Men under årets första hälft har bara 57 av de drygt 750 asylsökande från Kosovo beviljats asyl. Detta enligt Migrationsverkets statistik som inte avslöjar sökandens etnicitet.

- Det handlar upp till 90 procent om romer - säger advokaten Trygve Emstedt, som också menar att i synnerhet romerna har stora problem i Kosovo.

Hur är det då i Serbien? Ivan Kuzminovic från Helsinki Committee for Human Rights i Belgrad säger att det bästa ur humanitär synvinkel är just det att dessa människor som Europa bokstavligen dumpar på serbisk mark åtminstone får välja en plats där de känner sig mindre hotade än på andra ställen. - Allt annat är värre - säger han.

- De har inte en framtid här och de försöker blott återvända till EU. De söker ett sätt att lura Shengenländernas visakrav och återvända till Tyskland, Frankrike, Italien och andra EU länder, säger han.

- Människorna åker inte tillbaka - om de får utvisningsbeslut i Sverige - åker de till andra EU länder. Men, de vill inte till Kosovo eller till Serbien. Det finns inga möjligheter för romerna att stanna där.

Reporter: Olgica Lindquist

Research: Veli Brijani

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista