Carolina Bäck och Helén Ulin hjälper hemlösa i Eskilstuna

Nolltolerans mot vräkningar av barn

Tusentals människor i Sverige är hemlösa. Det finns ingen säker statistik, men uppskattningsvis finns det mellan 15.000 och 18.000 hemlösa i landet idag enligt Socialstyrelsen. Det är olika faktorer som ligger bakom att människor hamnar i den här dramatiska situationen. Det handlar om sjukdom, arbetslöshet och missbruk bland annat. 2007 antog regeringen en strategi för att minska hemlösheten, och där Socialstyrelsen och Kronofogdemyndigheten fick uppdraget att tillsammans hitta förebyggande åtgärder åt kommunerna. Regeringen satte också upp fyra mål. Ett av dem är att minska antalet vräkningar i Sverige, och att inga barn ska vräkas. Det säger Ann Jönsson, Socialstyrelsens utredare och medförfattare till rapporten "Vägledning i vräkningsförebyggande arbete" som presenterades igår på en konferens i Stockholm.

- Det är en liten skrift som handlar dels om bakgrunden till vräkningar och hemlöshet, där det finns ett starkt samband. Har man en gång blivit vräkt så är det väldigt svårt att komma tillbaka på bostadsmarknaden igen, och därför är det viktig att jobba förebyggande.

Antalet barn som berörs av vräkningar har minskat. Enligt Kronofogdens statistik med 12 procent under årets tre första kvartal. Totalt handlar om 483 barn vars familjer mist sin bostäder. Däremot har antal vuxna som vräkts ökat något, med 1 procent under denna period, till 2262 verkställda vräkningar.

Att färre barn berörs av vräkning tror Kronofogden beror på resultatet av det förebyggande arbete som landets kommuner driver på i samarbete med myndigheter och hyresvärdar.

Några kommuner som börjat att följa Socialstyrelsen rekommendationer i vräkningsförebyggande arbete är bland andra Borås, Norrköping och Eskilstuna. I den senare kommunen har man anställt två personer som guidar de hyresgäster som antingen har blivit hemlösa eller riskerar bli vräkta. Helén Ulin och Carolina Bäck försöker förbättra kommunens rykte när det gäller antal hemlösa.

- Eskilstuna har haft en ganska skrämmande statistik under ganska många år med mycket hög arbetslöshet och ett antal hemlösa och en bristande missbrukarvård. Någonstans på vägen så fallerar den här, man lade ner det som fungerade och då finns t ex det ingen akut avgiftning till missbrukare, vilket gör att utslagningen blir hårdare för den gruppen. De har ingenstans att ta vägen. Det finns inte så mycket alternativt som man skulle hoppas på för att möta behovet, det säger Carolina Bäck i Eskilstuna kommun, där det för tillfället finns 70 ärenden där människor riskerar att bli vräkta, bland annat två barnfamiljer.

Just för dem finns inte mycket att välja på, säger Carolina Bäck:

- Det finns inte så många alternativ för barnfamiljer. Men där kliver ofta Socialtjänsten in med speciella boenden, jourlägenheter, osv. Men det vi först strävar emot är att man ska slippa lämna sin lägenhet i första hand utan att man får till de stödinsatser som behövs för att familjen ska få bo kvar, vilket är det tryggaste för barnen också att slippa slita se upp för sin hemmiljö.

Hyresvärden spelar också en viktig roll för att förebygga vräkningar. Ibland så dröjer det länge innan hyresvärden meddelar till socialtjänsten att hyran inte betalats ut av hyresgästen. Och då blir problemet mycket mer komplicerat när skulden växer och ingen vill betala den. Hyresgästen måste skriva under en delgivning för att verkställa vräkningen, något som visar sig ganska svårt ibland, säger Berit Eriksen, kravhandläggare på det kommunala bolaget Nynäshamnsbostäder.

-Vi har flera fall som riskerar att bli vräkta. Det krävs mycket tid till det här. Men de ligger efter med tre-fyra hyror. Jag vet inte var det beror på. Men en del är att det de är inte delgivna. De får inte tag på hyresgästerna, det är del. Och sen kanske vi inte hinner med att förmedla till kommunen, och kommunen jobbar för långsamt också. Alltså, vi behöver mer personal till det här, säger Berit Eriksen vid Nynäshamnsbostäder.

Socialstyrelsen och Kronofogden fortsätter under november med två nya konferenser i Göteborg och Malmö för att öka medvetenheten hos kommuner och andra myndigheter om det viktiga om det vräkningsförebyggande arbete.

Reporter: Alberico Lecchini 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".