Jubilerande filmfest med is och undergång

Nu är Stockholms Filmfestival igång, med filmer från fler än 50 olika länder som visas under 12 dagar.

Ett av årets festivalteman är apokalypsen, eller undergången, ett ämne som ligger i tiden när domedagsfilmerna blir fler och fler.

I år firar festivalen dessutom 20-årsjubileum, vilket uppmärksammas på olika, mer eller mindre spektakulära, sätt. Bland annat världens första biofilmvisning på en duk gjord av is.

– Vi kommer fira det genom att visa några av våra filmklassiker ute på stan på utomhusvisningar. Bland annat på en enormt stor isduk  som väger tio ton, som vi har plockat ihop med is från Jukkasjärvi. Och Susan Sarandon kommer vara där och presenterar det hela, säger festivalchefen Git Scheynius.

Årets Stockholm Lifetime Achievement Award går till Hollywoodstjärnan Susan Sarandon, känd bland annat från filmer som Thelma & Louise och Dead Man Walking. Den film som kommer visas gratis på den stora isduken i Kungsträdgården är en av Susan Sarandons första filmer, kultklassikern och glamrockmusikalen The Rocky Horror Picture Show från 1978.

Under festivalen visas filmer på sex olika biografer runtom i stan, och det är en stor bredd av genrer, språk och länder. Här får man chansen att se filmer som aldrig kommer gå upp på biograferna i Sverige.

– Vi har ett väldigt stort utbud i år, 53 länder och 180 filmer, så det är bredare och djupare än någonsin kan man säga. Och det är därför vi finns här, Stockholm behöver en stor, internationell festival. Jag tittade just på veckans biorepertoar, och där finns 33 filmer, och de kommer endast från sex olika länder. Och 19 av dem kommer från USA, så det är en otrolig dominans. Så det här är verkligen platsen för att presentera nya länder, nya färger, nya konstnärer. Och regissörer vars filmer kan ta filmkonsten till en ny nivå, säger Git Scheynius.

Årets spotlight på Stockholms Filmfestival sätter ljuset på undergången. Klimatförändringar, utfiskade vatten och svininfluensa... domedagsfilmerna verkar vara fler och mer angelägna än någonsin. Under festivalen visas sju filmer som på olika sätt tar upp undergångstemat, under namnet Apocalypse.

– Det är redan kört, det är lika bra att titta på vad vi ska göra. Och vi har valt det här temat för att ruska om publiken lite, och då har vi valt att sammanföra en filmkritiker och en miljökritiker för att få dem att mötas tillsammans. Sen har vi tagit in filmer som handlar om miljön. Isen kommer också vara ett statement för det, den kommer långsamt få smälta ner, och vi kommer prata om inlandsisen och så vidare.

Några exempel på filmer som visas på festivalen är grekiska Dog Tooth, om en familj där mannen håller sin fru och barn isolerade i hemmet, Hipsters, en musikal som utspelas i Sovjet på 1950-talet, och öppningsfilmen Precious, om den överviktiga Harlemtjejen som utsätts för övergrepp och psykisk misshandel, men som en dag blir sedd av en progressiv lärare på skolan, och påbörjar vägen mot upplysning.

När festivalchefen Git Scheynius får välja en film att tipsa om blir det en debutfilm, något som Stockholms Filmfestival tycker om att lyfta fram.

– Kanadensiska I killed my mother är en väldigt fin film, som är gjord av en 20-årig regissör som har gjort allting själv, för inga pengar alls, och som nu har seglat upp till Kanadas Oscars-bidrag. Och det är en liten historia om hela den resan han har gjort, att man med talang faktiskt kan ta sig väldigt långt.

Stockholms Filmfestival pågår mellan 18 och 29 november.

Reporter: Ingrid Forsberg/Jasna Carlén.

Publicerad: 21/11 2009