Folkpartiet drar sig högerut

Efter att länge ha haft skolfrågan och integrationspolitiken som politiska huvudnummer, håller Folkpartiet nu på och vässar sin marknadsliberala profil.

En försvagad arbetsrätt, utbyggd kärnkraft, sänkta företagsskatter och slopande av den så kallade värnskatten är fyra av huvudpunkterna i partiets nya politiska riktlinjer, som det pågående landsmötet i Växjö ska besluta om. Men även om färdriktningen högerut numera är ganska okontroversiell i Folkpartiet så finns det de som tycker att partiet tydligare borde lyfta fram sitt socialliberala arv. En av dem är Birgitta Ohlsson, ledamot i partistyrelsen.

– Jag tror att vi måste vårda, värna och vurma vår socialliberala profil mer. För det är ju det som är Folkpartiets klassiska signum, att vi står både för frihet och jämlikhet. Vi hade en slogan förut "socialt ansvar utan socialism, frihet utan egoism" och det tror jag är viktigt att få in i politiken, säger Birgitta Ohlsson.

I det ljusa Konserthuset i Växjö, med novembermörkret som pressar på utifrån, inleddes på torsdagen Folkpartiets landsmöte, bland annat med ett bejublat framträdande av den blivande svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström.

Det är lång rad frågor som behandlas härinne, alltifrån Sveriges Burmapolitik till rätten till förskola på nätterna. Men huvudnumret är partistyrelsens förslag till politiska riktlinjer, som innebär att Folkpartiet nu gör en ordentlig högersväng i politiken.

Det handlar om en försämrad arbetsrätt - fler ska kunna undantas från de så kallade turordningsreglerna, om sänkta företagsskatter, och så vill man nu helt slopa den så kallade värnskatten, det vill säga den extra skatt som betalas på höga inkomster. Och att det är fokus just på marknadsliberala reformer har sin naturliga förklaring, säger partisekreteraren Erik Ullenhag.

– Litegrann är det så att var sak har sin tid, på det viset att vi försöker dra ut riktlinjerna till vad som behöver göras på andra sidan krisen. Hur kan vi se till att Sverige blir starkt? Hur kan vi se till att de människor som nu kanske har ett varsel över sig och drabbas av en period av arbetslöshet kan komma tillbaka till arbetsmarknaden? Det är klart att vi lyfter de frågorna är för att vi är inne i en tid med stark oro över hur en internationell ekonomisk kris har spritt sig över Sverige, säger Erik Ullenhag.

Men det speciella läge har nu inträffat att det inte är riktigt tydligt längre vad som är mitten och vad som är höger inom svensk borgerlighet. För samtidigt som Moderaterna positionerat sig längre mot mitten på politiska skalan, och till exempel försvarar LAS och arbetsrätt, så har först Centerpartiet och nu också Folkpartiet gått i motsatt riktning.

Faktum är att Folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag för två och ett halvt år sedan skrev en debattartikel i Dagens Nyheter, där han anklagade Centern för "nyliberalism" och att riskera hela allianssamarbetet, genom att bland annat föreslå stora skattesänkningar och urholkad arbetsrätt. En artikel Erik Ullenhag har svårt att stå för idag.

– Nej, den där artikeln var inte den bästa jag har skrivit. Jag har faktiskt läst om den. Det tycker jag inte andra behöver göra, för det var fel, ibland gör man fel i politiken. Men även i den artikeln står det att vi kan behöva modernisera arbetsrätten.

Är Folkpartiet ett mer socialliberalt parti än Moderaterna?

– Jag tror att vi ska ägna oss åt att tänka på sakfrågorna. Vi utgår från socialliberalism i vårt engagemang.

Du kan inte självklart svara ja på den frågan?

– Jag tror att man ska akta sig för att recensera andra partier - jag har gjort det förut - men vårt liberala arv bygger på en kombination av att tro på en marknadsekonomi med fritt företagande och med att det ska löna sig för den som pluggar och satsar, och att se de människor som utan ett samhälle klarar sig på egen hand, säger Folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag.

När det gäller arbetsrätten väntas en högljudd debatt på lördagen, då partistyrelsens relativt blygsamma reformförslag kommer ifrågasättas av de som vill se radikalare förändringar.

Den andra stora debatten som väntas under landsmötet gäller Birgitta Ohlssons motion om en tredelning av föräldraförsäkringen - en del till pappan, en del till mamman, och en att disponera fritt - men partistyrelsen har sagt nej, och det kommer troligen även landsmötet att göra.

För Birgitta Ohlsson - en av de bekännande socialliberalerna i Folkpartiet - går det trots allt inte att jämföra Folkpartiet med Moderaterna. Hade Moderaterna ensamt fått styra skulle det inte finnas något enprocentsmål i biståndet, flyktingpolitiken skulle vara hårdare, jämställdhetsarbetet mindre utvecklat, säger hon.

– Vi vill att alliansregeringen ska fortsätta efter valet 2010, och då är det viktigt att det inte bara blir borgerlig kannibalism, att de borgerliga väljarna hoppar mellan varandra. Utan man måste också nå socialdemokrater - högersossar - och även de gröna, miljövännerna, och då är de mjuka frågorna i fokus för att kunna attrahera den typen av väljare.

Ett utmärkt exempel på det här är, enligt Birgitta Ohlsson, det förslag som partiledaren Jan Björklund och partiets talesperson i äldrefrågor Barbro Westerholm presenterade på Dagens Nyheters debattsida på torsdagen, om en lagstadgad rätt för äldre att bo tillsammans, även om den ene tvingas flytta till ett äldreboende.

Även Barbro Westerholm saknar ett bredare engagemang för de sociala frågorna i Folkpartiet.

– Jag skulle vilja säga att det är många som är engagerade i dem, men det här att lyfta frågorna så att det gör skillnad i politiken, där känner jag mig ganska ensam när det gäller äldrefrågorna, säger Folkpartiets talsperson i äldrefrågor, Barbro Westerholm

Reporter: Anders Ljungberg/Publicerat 20/11-09.