Bara behöriga lärare ska kunna anställas

Det ska bli förbjudet för en skola att anställa lärare som inte har rätt examen, och därmed är obehöriga. Det var en av nyheterna när utbildningsminister Jan Björklund idag presenterade sitt förslag till ny skollag. Förslaget ska nu granskas av Lagrådet.

I den gamla skollagen fanns många kryphål vad beträffar behörighet, och därför är var tionde fast anställd lärare i dag obehörig, säger Jan Björklund.

- Jag tror inte att någon av oss vill bli opererad av en obehörig läkare. Och därför ska vi inte heeller acceptera att våra barn utbildas av obehöriga lärare. För att bli lärare ska man ha både goda ämneskunskaper och pedagogiska kunskaper, säger Jan Björklund till SR International.

Vad kommer att hända med de obehöriga lärare som finns idag?

- Det är en given ståndpunkt att lagen om anställningsskydd naturligtvis ska respekteras. Men då ställer vi kravet på kommunerna att man istället ska ge dem fortbildning så att de blir behöriga.

En särskild lärarlegitimation var ett av alliansens vallöften, men ett förslag om det saknas i regeringens förslag nu.

- Det vill vi införa, men kommer att återkomma om den typen av förslag under våren, i de propositioner som vi då lägger fram.

Andra delar i den nya skollagen är att förskolan föreslås bli en egen skolform och därmed bli en del i utbildningssystemet.

Fristående skolor ska i betydligt större utsträckning rätta sig efter samma regelverk som kommunala skolor. Till exempel ställs större krav på elevhälsan i varje skola, som inte bara ska omfatta skolläkare och skolsköterska, utan också tillgång till psykolog och kurator. Det ska också finnas ett bibliotek i varje skola.

Möjligheten att få befrielse från obligatorisk undervisning i till exempel gymnastik begränsas kraftigt.

Skolinspektionen, som regeringen sjösatte förra året, får ökade befogenheter, och kan ta till skarpare sanktioner mot de huvudmän som missköter sig. Bland annat får myndigheten möjlighet att utfärda vitesförelägganden (böter) och att i särskilt allvarliga fall stänga en skola med omedelbar verkan.

Redan idag granskar Skolinspektionen att skolor följer lagen och skriva kritiska rapporter, men det räcker inte, säger Jan Björklund.

- Grejen är idag att om kommunen struntar i det så har Skolinspektionen eller staten ingen ytterligare möjlighet att tvinga fram förändringar, och det är inte tillfredsställande, svarade Jan Björklund på en fråga under dagens presskonferens.

Hur dyrt kan det bli för en skola?

- Det är inte preciserat, men tanken är att vitet ska vara av en sådan omfattning att man förljer bestämmelserna, så det måste vara avskräckande.

Kan det gälla att skolor till exempel ändå tillåter att elever inte är med på simundervisningen?

- Ja, Skolinspektionens uppgift är att kontrollera att hela skollagen följs, och gör dden inte det så kan Skolinspektionen gripa in, säger Jan Björklund.

Stora delar av regeringens förslag till ny skollag får godkänt av Socialdemokraternas skolpolitiske talesperson Marie Granlund. Men det finns också oroande inslag, säger hon.

Till de delar som får underkänt hör förslaget att tillåta betygsliknande skriftliga omdömen redan i förskoleklassen, och att det inte ska vara möjligt att läsa upp godkända betyg i Komvux.

En proposition planeras under våren och ett riksdagsbeslut väntas före sommaren. Ambitionen är sedan att lagen ska träda i kraft 1 juli 2011.

Reporter: Rebecca Martin, SR International.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista