Allt fler köper second hand

Intresset för second hand ökar. Enligt en ny undersökning från Röda Korset är nästan varannan svensk idag beredd att köpa begagnade julklappar. Det handlar inte längre bara om att handla billigt, utan också om miljömedvetenhet.

Så här säger några unga Stockholms-tjejer, som SR International träffade när de var ute och shoppade begagnat. 

- Jag tittar efter julklappar. Varför second hand? Jag gillar den tanken - att inte köpa nytt. Jag gillar när det är udda.

-  Det är saker som har patina, charm och lite karaktär. Det brukar vara roligare. Däremot så tar det längre tid att leta för då ska man hitta den perfekta, personliga saken.

-  Därför att det är bra att vara miljömedveten, men det är också för att jag tycker att det finns här finare saker, roligare saker.

-   Det är bara att fräscha upp dem och se vad de skiner. Det är alltid en djupare själ i saker som har blivit använda - speciellt möbler - jag vurmar för möbler eller gamla väskor - det är min grej.

Fyra tjejer - Mia, Lena, Pia och Olivera - som är ute och shoppar julpresenter í second hand-butiker på trendiga Stockholms Söder. Och det är framför allt unga, kvinnor, miljö- och modemedvetna som i år shoppar second hand. Och de är många - så pass många att de kommersiella affärerna öppnar nya butiker och de ideella gläds åt mer pengar som betyder med hjälp till dem som är i behov av det.

Och Irja Mellåker Hedin, som är verksamhetschef för Röda Korsets mötesplats Kupan, säger til SR International att hon tror att människor blivit mycket mer miljömedvetna idag.

-  Återbruk är någonting som är väldigt bra för miljön och även för den privata plånboken, säger Irja Mellåker Hedin. Jon berätta att de ideella försäljarna - bl.a. Röda korsets, Stadsmissionen och Myrorna räknar med att deras handel ger miljömässig nytta på en miljard kronor årligen. Och nu under julhandeln hoppas man på mer.

-  När vi öppnar på våra mötesplatser, när vi dukar upp alla de gåvor som vi har fått i form av julpynt och sådant då säger det bara "svisch" och så är de borta. Vi säljer allt - alla människors julsaker som de har skänkt oss - de går bara åt "killivipp", säger Irja Mellåker Hedin.

Och att intresset är stort bekräftar också Christine som är chef för en av de mest trendiga second hand-butikerna i Stockholm:

– Folk köper väldigt mycket belysning, speglar är jätte- populärt, väskor: mycket fina vintage väskor från Italien som håller hög kvalité och glasögon - både solglasögon och gamla bågar som man sätter nytt glas i - det är jätte populärt - de här lite udda prylarna väcker någon form av habegär som man inte kan sätta fingret på, säger butikschefen Christine.

Det är många som köper - och det är tjejer som gör det. Även i en second hand-affär avsedd för just män så är det mest bara tjejer som handlar.

Och på en fråga om varför det är så, svarar Irja Mellåker Hedin så här:

-  Ja, du… det skulle jag också vilja få svar på. Det borde inte vara så egentligen för att jag anser att män är lika ekonomiska och lika miljömedvetna som kvinnor är - men kanske ligger vi lite steget före, vi kvinnor när det gäller det. Och studenter - det är något som verkligen engagerar. Se bara på klimatmötet i Danmark. Vilket enormt engagemang som finns kring de här frågorna. Men jag tänker. Tänk om vi får se lite mera män i våra butiker.

Jag går in i en till second hand-affär och där möter jag Nils och Fanny. Hon har hittat en jätte fin grej. Är den en julklapp till någon tjejkompis kanske?

-  Nej åt mig själv. En pälskrage.

 Och du är sällskap eller köper du också?

–  Jag är mest sällskap.

Men du kan tänka dig - eller ej - att köpa en julpresent här?

- Ja… det kan jag väl. Till exempel en krage … kanske …(skrattar)

  Reporter: SR Internationals Olgica Lindquist  18/12 2009