En titt i plånboken inför nästa år

Det är snart nytt år och det innebär som vanligt också en hel del nya lagar och regler. Och vissa av dem har direkt påverkan på vår privatekonomi.

SR International träffade Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson, för att reda ut vilka förändringar som väntar efter årsskiftet, och hur de kommer påverka oss.

Ingela Gabrielsson säger att det mest avgörande är om man har ett arbete eller inte.

– Man kan säga att det är som två skilda järnvägsspår, som går åt olika håll. På det ena tåget sitter de som har jobb, och på det andra tåget sitter arbetslösa och kanske sjukskrivna, och för dem gäller andra villkor. Det är verkligen väldigt tydligt att det är så det ser ut, säger hon.

För de som har ett arbete ser ekonomin fortsatt bra ut, säger Ingela Gabrielsson. Eftersom Riksbanken lämnat reporäntan oförändrad innebär det att det kommer fortsätta vara billigt att ha bolån, och boräntorna kommer troligen inte att höjas under det närmaste halvåret.

Och efter årsskiftet införs också det fjärde steget i det så kallade jobbskatteavdraget. Det gör att man får behålla mer av sin lön, genom att den kommunala inkomstskatten minskar. Och det är inget avdrag man själv behöver göra, utan det görs automatiskt.

– Det är så att skatten minskar, med ungefär 200 kronor, för alla som har jobb. Och det påverkar givetvis hur mycket man får i löneutbetalning. Det påverkas också av var man bor och vad man har för kommunalskatt.

När det gäller pensionerna, är det i år flera saker som spelar in, berättar Ingela Gabrielsson.

– Ja, det är ju flera olika delar, som gör att det blir lite förvirrat just i år. Å ena sidan blir det skattesänkningar för pensionärer, men å andra sidan är det två andra saker som spelar in. Dels är det det att basbeloppet för första gången sänks något, och det påverkar pensionsnivåerna. Det går då jämnt upp med skattesänkningen, kan man säga. Dels har vi också något som heter balansering i ålderspensionssystemet, säger hon.

Ja, för att man ska vara säker på att alla pengar som finns i pensionssystemet ska räcka till alla utbetalningar så har man infört en spärr som kallas balansering. Och den spärren slår till nu, därför att finanskrisen gjort så att systemets skulder överstiger tillgångarna. Och det gör att en pension på 12000 kronor sänks med 450 kronor, före skatt.

Så det är alltså tre saker som påverkar pensionen: skattesänkning, sänkning av basbeloppet som därigenom även sänker pensionen, och så balanseringen av pensionssystemet.

Så vad blir egentligen slutresultatet, får pensionären mer eller mindre pengar?

– Här måste man verkligen gå till sig själv och se, vilken typ av pension är det jag får, och hur påverkas just min pension av det här? Och då får man titta på sina pensionsbesked och klura ut, får jag det bättre eller sämre? För det går inte att säga generellt för alla, hur det blir. Det rör sig om hundralappar hit eller dit, men det kan givetvis göra skillnad i den enskilda ekonomin, söger Ingela Gabrielsson.

Basbeloppet som nämndes är ett belopp man utgår ifrån för att räkna fram studiemedel, pensioner, föräldrapenning, sjukpenning och så vidare. Ett mått på hur priserna förändras under ett år i landet. Och eftersom den allmänna prisnivån har gått ner mellan 2008 och 2009 så sänktes även basbeloppen.

Även studiemedlet påverkas alltså av de sänkta basbeloppen. Men den sänkningen motverkas av att studiemedelsbeloppet höjs från och med nästa år. Så den verkliga skillnaden blir att man som student får ungefär 350 kronor mer per månad från och med nästa år.

Så för vem är det mest positiva förändringar som sker efter nyår, och för vem blir det svårast?

Ingela Gabrielsson säger att det egentligen inte är så stora förändringar som sker just nu, men att det är fortsatt tydligt att regeringens politik syftar till att få folk i arbete. Och det är också de som har jobb som får ta del av de positiva förändringarna, som skattesänkningar.

Och hennes tips inför årsskiftet är att man ska ta sig en rejäl titt på sin ekonomi.

– I samband med ett nytt år, passa på att göra en genomgång. Titta på inkomster, utgifter, bolån, sparande, pensionssparande och så vidare. För att kolla upp din egen situation och se om du ligger rätt till. Behöver jag förändra någonting? Hur ser min buffert ut, skulle den räcka? Och så vidare.

Och för den som blivit arbetslös eller är varslad, eller kanske riskerar att bli utförsäkrad från sjukförsäkringen vid årsskiftet, är det extra viktigt att se över sin ekonomi, säger Ingela Gabrielsson.

– Och där är det ju ännu viktigare att man har stenkoll på sina utgifter och vilka ersättningar man kommer att ha rätt till i den nya situationen. Så där blir det ju mycket tuffare.

Reporter: Ingrid Forsberg

Publicerat: 21/12 2009

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista