Kallt vid Städjan i Särna.

Närmare -40 på många håll

Vintern och kylan håller sitt grepp om Sverige. Trettonhelgen har inneburit några dagar med rejäl kyla för Svealand och Norrland. Ett av de ställen som enligt SMHI riskerar att få kallare än -40 är Särna i Dalarna. Enligt SMHI:s prognos så skulle Särna få så kallt som -44 grader på trettondagen. Riktigt så kallt blev det nu inte.

Men Särnaborna är vana med sådan här kyla - det händer några gånger om året. Värre är det för turisterna, säger Lena Håkansson på Särna Turistbyrå och Camping.

– Vi är vana, men skillnaden är att det ska hålla i sig så länge nu. Det bästa man kan göra när det är så här kallt är att hålla sig inomhus, säger Lena Håkansson.

– Det är så kallt att inget fungerar: bilarna orkar inte starta och vattnet fryser. Så man måste se till att värmen är på överallt. Om man inte har motorvärmare, som de flesta semestergästerna inte har, så måste man ut och starta bilen var tredje timme, annars startar den inte sedan. När det är så mycket gäster i området så är de oförberedda på sådan här kyla, och det blir mycket problem med bilar, till exempel att det inte finns tillräckligt med glykol och då fryser den ju, säger Lena Håkansson.

Vatten som fryser och bilar som inte startar, det hör till när det är extremt kallt. Som Lena Håkansson säger är det bäst att hålla sig inomhus. Även om det inte är tal om skidåkning så måste man kanske ändå ut och hämta ved till exempel och då är det viktigt att klä sig rätt.

– Det är tredubbla lager minst. Underställ, byxor, täckbyxor.

Grundprincipen är flera lager kläder och rejäla skor, vantar och mössa. Allra bäst närmast kroppen är ull, eftersom det är viktigt att man är torr. Det innebär att välja material som effektivt kan transportera fukt utåt genom plaggen.

Redan vid 30 minusgrader så känns det i lungorna när man andas in den kalla luften, och Lena Håkansson på Särna Turistbyrå och Camping ger ett annat exempel.

– Om man går ut och har halsduk för munnen så andas man uppåt, så blinkar man och då fryser ögonfransarna ihop på en blinkning, så kallt är det. Är det 40 minus, då går man inte ut och går någon promenad direkt. Det är lätt att förfrysa sig i kinder, fingrar och fötter. Har man inte rejäla skor på sig är det fort gjort.

Det är skotermask som gäller?

- Ja, det är nästan det, och så skidglasögon också så man skyddar ögonen, för de är ju också känsliga för kyla, säger Lena Håkansson på Särna Turistbyrå och Camping.

Den lägsta temperatur som uppmätts i Sverige under en januarimånad är minus 49 i Karesuando 1999 - lika kallt var det i Vuoggatjålme 1951.

Reporter: Maria Quistberg. Publicerat 5/1-10.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista