Turkisk fängelsedom för Dalkurds ordförande

Den svenska fotbollsklubben Dalkurds ordförande Ramazan Muxtar Kizil dömdes på nyårsafton till ett års fängelse av en domstol i Turkiet, för att han talat kurdiska offentligt vid ett valmöte för det förbjudna kurdiska partiet DTP förra våren.

– Det var en gåva från den turkiska staten till mig på nyårsafton.

Hur känns det?

– När man ser på helheten och de kurdiska områdena, vad Turkiet gör mot kurderna och kurdiska politiker, känns det faktiskt inte så mycket. Men annars, om man ser på helheten, gör det ont. Min advokat har överklagat till högsta Domstolen i Turkiet. Vi får se vad som händer där. Blir det samma sak, då kommer jag att gå vidare till EG-domstolen.

På vilka grunder blev du fälld?

– Att jag pratade kurdiska på offentlig plats, att jag pekade ut kurdiska mänskliga rättigheter, varför jag bildade Dalkurds fotbollsförening och varför jag är ordförande i den - det var de tre grundläggande frågorna i det här målet. I domen står det att jag gjorde propaganda för terrorismen. Enligt turkisk grundlag finns det bara ett land, ett språk, ett folk. Om man pratar om eller diskuterar något annat räknas det som att man har hjälpt terrorister och gjort propaganda för terrorism. De visste att jag skulle föra detta vidare till Högsta Domstolen och EG-domstolen, så det var medvetet som man inte tagit med frågan om det kurdiska språket bland anklagelserna. Utan jag gjorde propaganda för terrorismen.

Vilka reaktioner har du fått från folk i Kurdistan, eller Turkiet?

– Det händer otroligt mycket större saker i Kurdistan och Turkiet. Ordföranden för föreningen för mänskliga rättigheter i Diiyarbakir har gripits på grund av att han har pratat om mänskliga rättigheter. Han sitter inne nu. Abdullah Demirbas, borgmästare i Batman med 300.000 invånare, har pratat om kurdernas rättigheter och han sitter inne nu. Min sak blir en mycket mindre grej när man jämför med andra.

Intervju: Sukran Kavak, SR International. Publicerat 5/1 2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista