Efterlängtat besked?

Balans i pensionssystemet kräver mer arbete

I nästa vecka börjar Pensionsmyndigheten att skicka ut de så kallade orangea kuverten till landets pensionärer och pensionssparare - och det är ganska dystra besked för 2010 och framöver.

Det blir sänkta nivåer för alla, såväl såväl de med de lägsta garantipensionerna som de med inkomstpensioner. Det säger Ole Setterberg, chef för pensionsutvecklingsenheten på den nya Pensionsmyndigheten.

-Alla får lägre pension, men alla får inte lägre inkomst efter skatt nästa år.

Prisnivån föll under 2009 och det slår igenom på exempelvis studiebidrag och garantipensioner. Pensionärer med garantipensioner på drygt 6.000 kronor i månaden får sina pensioner minskade med 0,9 procent jämfört med året innan. Men en skattesänkning ger garantipensionärerna ett litet plus inkomstmässigt på knappt 40 kronor. Samma sak blir det för de garantipensionärer som också har bostadstillägg och en inkomst strax under 10.000 kronor per månad.

20 procent av landets pensionärer får det på så vis inte sämre, men inte heller bättre. Den deflation som vi haft, prisbasbeloppssänkningen, har till stor del sin grund i de sänkningar av räntorna vi fick under förra året. Hyror och mat har å andra sidan stigit i pris och det är på dessa områden som garantipensionärerna, "fattigpensionärerna", lägger merparten av sin inkomst, som alltså gröps ur lite till. Bland garantipensionärerna hittar vi till exempel kvinnor som arbetat i hemmen och inte haft några större arbetsinkomster under åren.

Den stora gruppen pensionärer är de som har inkomstpension. För dessa blir det ett minus i plånboken i år även när hänsyn tagits till skattesänkningarna. Det handlar om lägre pensioner efter skatt - mellan 60 och 100 kronor mindre på pensioner runt 12.000 kronor i månaden. Dessa pensioner följer inkomstutvecklingen i landet och eftersom BNP backade med 4-5 procent i fjol slår det nu igenom på dessa pensioner. Totalt minskar pensionerna här med tre procent i år.

En tredje faktor vid sidan av ett lägre prisläge och en svagare inkomstutveckling under 2009 är kravet på balansering i pensionssystemet. I fjol gick systemet back, det vill säga inbetalningarna till pensionssystemet räckte inte för att klara utbetalningarna. AP-fonderna som utgör en buffert kunde återhämta sig och lindra denna minuspost. Men både 2011 och 2012 ser också ut att bli tuffa för pensionärerna med minskande pensioner enligt prognoser om än osäkra, säger Ole Setterberg på Pensionsmyndigheten:

– Jag tycker inte att man ska ta ut förlusterna i förskott för det är ännu oklart vad som kommer att ske vid nästa årsskifte. Men enligt våra prognoser ser det inte så positivt ut. Minskningar ser ut att bli ungefär som vid det har årsskiftet nominellt sett. Det kan handla om några hundralappar brutto.

Nya skattesänkningar från år 2011 skulle kunna rädda en del av pensionärernas ekonomi. Om detta vet vi ännu inget. Ett val ligger emellan.

Ett problem åren framöver är att vi ser ut att få färre som arbetar och betalar in till systemet. Hur ser då idealbilden ut för vårt pensionssystem?

– Då ska helst antalet som intjänar pensionsrätt vara konstant eller öka. Pensionsåldern ska också öka i takt med att medellivslängden stiger och så ska avkastningen på AP-fonderna åtminstone vara i nivå med inkomstutvecklingen, säger Ole Setterberg.

Medellivslängden i Sverige ökar för varje år med 3-4 veckor och på samma sätt borde då tiden i arbetslivet öka för att staten ska klara en framtida försörjning av pensionärerna.

Vad skulle det innebära för en person som till exempel är född 1990, det vill säga är 20 år idag, hur mycket längre skulle han eller hon behöva arbeta för att få samma pension som tidigare generationer?

– Lite drygt tre år. En person född 1990 skulle behöva gå i pension vid 68 år och två månaders ålder, säger Ole Setterberg, chef för pensionsutvecklingsenheten på den nya Pensionsmyndigheten.

Reporter Göran Löwing. Publicerat 7/1-10

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista