Bara Sverige beskattar pensioner högre

Sverige är det enda bland 18 jämförbara länder där pensioner beskattas högre än arbetsinkomster. Det visar en studie som tagits fram på uppdrag av Pensionärernas Riksorganisation, PRO. Även om skattereglerna ser väldigt olika ut i olika länder, så har pensionärerna i alla andra länder lägre skatt än dem som förvärvsarbetar.

Det säger konsulten Lars-Olof Pettersson, som skrivit rapporten för PRO:s räkning.

- Sammantaget - om man lägger ihop alla skatter och avdrag som generellt finns i de olika systemen - så betalar pensionärer mindre skatt i alla andra länder än vad löntagarna gör. Det är bara i Sverige som pensionärerna beskattas hårdare än löntagarna, säger Lars-Olof Pettersson.

Ja, Sverige sticker ut i den här jämförelsen med övriga länder i det som kallas EU 15 - alltså alla länder som var med i EU innan utvidgningen började i maj 2004 - plus USA, Australien och Norge.

Vi är inte bara det enda landet där pensionärerna betalar mer i skatt än löntagarna, vi är det enda landet där pensionärerna inte betalar mindre.

I en del länder är skillnaden marginell. I Finland till exempel är skatten på pension bara 1 procentenhet lägre än den på arbetsinkomst. Men i andra länder är skillnaden mycket större. I Tyskland till exempel betalar pensionärerna 18 procentenheter lägre skatt än löntagare med samma inkomst. I Nederländerna var skillnaden 15 procentenheter, i Frankrike 13 procentenheter, i Danmark 7 procentenheter, och i Norge 6 procentenheter.

I Sverige betalade löntagare och pensionärer samma skatt fram till 2006, men i och med det första steget i det så kallade jobbskatteavdraget 2007 fick de som förvärvsarbetade en skatterabatt som pensionärerna inte fick. Sedan dess har ytterligare tre steg i jobbskatteavdraget genomförts.

Men Sverige är inte ensamt om den här typen av skatteavdrag, konstaterar Lars-Olof Pettersson.

- Det finns inslag av sådana avdrag också i andra länder, men det vägs upp av att löntagarna betalar andra former av skatter, som sociala avgifter och liknande.

Ja, ofta är det sociala avgifter som pensionärerna slipper betala och som gör att deras skatt hamnar lägre. Andra länder har en typ av grundavdrag som ger skattebefrielse upp till ganska höga nivåer, säger Lars-Olof Pettersson.

Från och med årssikftet så har även pensionärerna fått sänkt skatt, men det ändrar ingenting i grunden, säger rapportförfattaren Lars-Olof Pettersson:

- Nej, skillnaden består. Man sänker skatten för pensionärer ett par hundralappar, men samtidigt förstärker man jobbskatteavdraget för löntagarna. Så skillnaden, och det som PRO hävdar är orättvisan mellan löntagare och pensionärer, är precis lika stor 2010 som den var förra året, säger Lars-Olof Pettersson, konsult som utrett beskattningen av pensionerna på uppdrag av Pensionärernas Riksorganisation, PRO.

Reporter: Anders Ljungberg, SR International. Publicerat 7/1 2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".