Bonusar utbetalas till enga bonusgranskare

Bonusregnet ska stoppas med nya regler

Bonusdebatten är i gång igen, efter avslöjanden att storbankernas bonusutbetalningar ökat på nytt och att åtminstone Swedbank utbetalat bonusar till sina egna bonusgranskare. Men från årsskiftet är det nya regler som på sikt ska sätta stopp för överdrivna risktaganden bland banker och försäkringsbolag.

Per Håkansson, chefsjurist vid Finansinspektionen (FI), säger att reglerna ställer krav på en god riskhantering, ökad långsiktighet och återhållsamhet för alla finansiella företag.

 - Detta är kraven vi ställer på bankerna och de andra finansföretagen - att de måste kunna se till att de vinster som ligger till grund för rörliga ersättningar också är hållbara i längden, säger FI:s Per Håkansson.

Rörliga ersättningar har blivit vanliga i finansbranschen världen över. Anställda tar större risker för att få större vinster som i sin tur ger större rörliga ersättningar alltså större bonusar. Och det är därför de nya reglerna införs.

De nya reglerna omfattar alla anställda i finansiella företag, men i synnerhet personer som kan påverka risknivån. Minst 60 procent av deras bonusar ska frysas i upp till tre år.

Innan pengarna betalas ut ska det resultat som bonusen baseras på säkras och utvärderas.

Reglerna trädde i kraft den 1 januari 2010, men gäller i viss mån även retroaktivt, säger chefsjuristen vid Finansinspektionen Per Håkansson:

– Ja, de här bonusutbetalningarna som beslutas under 2010 och som avser år 2009 de omfattas av våra regler- om besluten tas just nu. Och det är bara om det redan finns bindande avtal som det här företaget inte kan komma ur som man inte behöver skjuta upp ersättningen.

Bonusar är här för att stanna och de är inte på något sätt förbjudna, men i och med de nya reglerna ställs det krav på att finanssektorn ska ha god riskkontroll och riskhantering, och arbeta långsiktigt, säger Per Håkansson.

Men vad händer om någon inte följer de nya reglerna? Allt från varningar via straffavgifter till det väldigt drastiska - att återkalla tillståndet att bedriva verksamhet - är nu möjligt att tillämpa, säger han.

– Vi har flera olika möjligheter att ingripa mot företag som inte följer reglerna. Men, vi utgår från att alla företag kommer att följa dessa regler. Det är liksom så det ska gå till här, säger Per Håkansson chefsjurist på FI.

Finansinspektionens pågående kartläggning beräknas vara klar om ett par veckor och de på FI vill inte innan dess kommentera fallen.

Först då, är det dags för FI, säger Per Håkansson, att gå närmare in på det hur finansföretagen har hanterat sina rörliga ersättningar under 2009.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".