M, KD och C vill ha ny debatt om euron. Foto: Scanpix

Borgerliga vill ha ny debatt om EMU

De borgerliga partierna vill sätta fart på eurodebatten igen. Företrädare för Moderaterna , Centern och Kristdemokraterna skriver i en debattartikel i Dagens Nyheter idag att det är dags att på nytt utreda ett svenskt medlemskap i EMU och att byta kronan mot euron.

Folkpartiet och Kristdemokarterna har tidigare sagt att man vill ha en ny folkomröstning under nästa mandatperiod, dvs 2010-2014. Något sådant krav framförs inte i debattartikeln idag, där de tre företrädarna Anna Kinberg Batra, moderat, Roger Tiefensee, centerpartist och Stefan Attefal kristdemokrat och ordförande i riksdagens finansutskott efterlyser en bred debatt om fördelar och nackdelar med ett svenskt EMU-medlemskap. Men frågan om en ny folkomröstning är inte aktuell idag säger Roger Tiefensee från Centerpartiet:

- Centerpartiet tycker att frågan är för tidigt väckt.Vi har på vår partistämma sagt att vi vill ha en utredning under nästa mandatperiod om de för och nackdelar som det inneburit att Sverige stått utanför eurosamarbetet, säger Tiefensee.

Mycket har hänt sedan den svenska folkomröstningen 2003 säger man i artikeln. En klar majoritet sa då nej till euron. Men opinionen har svängt över tiden till eurons fördel. En stundtals skakig och svagare krona har måhända fått många att mer tro på euron. I den senasta opinionsundersökningen från Sifo från december 2009 sa 44 procent ja till euron medan 42 procent ville hålla fast vid den svenska kronan. Men ännu ingen majoritet för euron alltså.

Centrpartisten Roger Tiefensee röstade själv nej till euron i folkomröstningen 2003 och skulle göra samma sak idag.

- Jag tror att det har varit fördelaktigt för Sverige att inte vara med i eurosamarbetet, men sen vill jag ständigt pröva mina argument och därför vill jag ha en statlig utredning, säger han.

I debatten lyfts ofta fram de positiva argumenten med euron som att den gynnar handeln med andra länder också utanför EU och håller sk transaktionskostnader nere. Den förenklar också resandet för oss som turister och gör det lättare för företag att etablera sig utomlands.

Att stå utanför EMU-samarbetet, den europeiska monetära unionen, innebär också ett mindre inflytande i EU brukar det heta.När Eurogruppen sammanträder år den svenske finansministern inte närvara.

Argumenten att stå utanför och behålla kronan brukar ofta formuleras som att exportindustrin i dåliga tider kan dra nytta av en svagare krona. Kronans värde sätts ju varje dag då den flyter mot andra valutor. En fallande krona är som en devalvering och gör svenska varor mer konkurrenskraftiga utomlands.

Kronförsvararna brukar också visa på att Sverige haft en ofta bättre tillväxt i ekonomin än många euroländer och med egen valuta kan också Riksbanken bestämma räntenivån i Sverige, vilket annars ECB, den Europiska centralbanken gör. Och det var positivt under finanskrisen säger Roger Tiefensee:

- Om Sverige hade varit med i euron hade det tagit längre tid att agera under finanskrisen förra hösten. Riksbanken och Riksgälden kunde nu agera snabbare.

Det är nu dags att faktiskt ta redan på hur svensk ekonomi har påverkats under de sju år som gått efter folkomröstningen säger debattörerna. Först därefter kan en ny folkomröstning bli aktuell. Socialdemokraterna som agerade för ett ja till euron 2003 vill inte ha någon ny folkomröstning under den kommande perioden. Det har Mona Sahlin tydligt deklarerat. Socialdemokraterna vill låta frågan ligga. Den skulle dåligt passa in i den kommande valrörelsen där både Miljöpartiet och Vänsterpartiet är emot ett EMU-medlemskap. Och för Centerpartiet ligger också en ny folkomröstning längre bort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".