Ulla Hamiton, miljöborgarråd.

Stockholm ska vara miljöförebild för EU

På fredagen invigdes Miljöhuvudstadsåret här i Stockholm.

EU-kommissionen har utnämnt Stockholm som den första miljöhuvudstaden som ska inspirera andra städer till en mer hållbar miljö. En förebild på miljöområdet under 2010, om man så vill.

Men hur gick det till när Stockholm blev utsett av EU? Det var långtifrån någon självklarhet, säger Ulla Hamilton är moderat miljö-och trafikborgarråd.

- Nej, jag fick lämna in en ansökan och Stockholm gick vidare till finalen där åtta städer var med. Och i februari ifjol utsågs Stockholm till den första europeiska miljöhuvudstaden.

Var det en hård kamp på slutet?

- Jag tror det. Jag var i Bryssel där det var "Oscarsgala stuk" på utdelningen och finalen gick i flera etapper med presentationer vad städerna hade gjort. Stockholms ansökan var på 100 sidor, så det är ett omfattande material).

Vad är det då som utmärker Stockholm som en stad med god miljö och som kan tjäna som förebild för andra städer i Europa?

- Dels är det så många som här åker kollektivtrafik och att kollektivtrafiken är baserat på förnyelsebart bränsle. Stockholms hantering av sopor och avfall är unikt i ett internationellt perspektiv.I många stora städer har man fortfarande soptippar.I Stockholm bränner vi soporna. De omvandlas till fjärrvärme och el. Det är systemen kring detta som många är väldigt imponerade utav.

Hur kommer stockholmarna att under året märka att staden är EU:s första miljöhuvudstad? Ja, så mycket buller och bång blir det inte säger Ulla Hamilton.

- Jag tror inte att stockholmarna kommer att märka så hemst mycket egentligen. Det kommer att var många internationella besök som vill titta på de mer specifika exemplen som finns i Stockholm kring hur man kan jobba med miljöfrågorna.

Stockholm har länge gjort ett nummer av att ha bra kvalité på vatten och luft.

Att kunna bada mitt i staden tar ju stockholmarna som en självklarhet. Och stadens dricksvatten från Mälaren får högt betyg.

Men också Stockholm har som andra städer drabbats av en ökad nedskräpning till följd av bland annat snabbmatsätandet, men också en brist på att ta eget ansvar för miljön och se till att emballage och förpackningar hamnar i papperskorgarna.

Om Ulla Hamilton fick några extra miljoner att ytterligare förbättra huvudstadens miljö med - vad skulle hon då använda pengarna till?

- Då skulle jag vilja plantera flera träd i Stockholm. Jag tycke det är vackert och trevligt med träd, som också gör nytta för luften och miljön, säger miljöborgarrådet Ulla Hamilton.

Reporter: Göran Löwing, SR International. Publicerad 15/1 2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".