Cecilia Malmström, blivande EU-kommissionär

Tuff utfrågning för Malmström

Sveriges blivande EU-kommissionär Cecilia Malmström utfrågades på tisdagen av ledamöter i Europaparlamentet. Malmström kandiderar som kommissionär med ansvar för EU:s inre säkerhet, vilket omfattar frågor som rör polissamarbete, kamp mot organiserad brottslighet och narkotika, terroristbekämpning, gränskontroll samt asyl och migration.

– Ja, det var ju som att gå igenom en torktumlare i 180, men det var väldigt spännande och roligt.

Och tufft?

– Ja, men det ska det ju vara! Det är ju en del av parlamentets demokratiska granskning av kandidaterna, det ska ju vara tufft och inte insmickrande!

Det var mest asyl- och migrationsfrågor - blev det problem? Det visade sig på slutet att vissa var missnöjda?

– Ja, det är ju frågor som delar medlemsländerna. De är känsliga - man har olika synpunkter på detta. Det är naturligt att det kommer mest frågor kring detta, men det är också väldigt mycket kring kriminalitet och trafficking som vi arbetar med också.

Säger en nöjd Cecilia Malmström som alltså vågar räkna med att hon kommer att bli godkänd som kommissionär ansvarig för flera kontroversiella frågor.

Mest kritiska och ifrågasättande under det tre timmar långa förhöret var parlamentsledamöter som ville ta upp frågor om invandring och migration. Cecilia Malmström, som klart och tydligt förklarade att Europa behöver arbetskraftsinvandring, beskylldes bland annat för att vilja släppa in en okontrollerad våg av invandrare till Europa.

Det finns ett annat sätt att tänka i de länder som upplever asylvägarna som ett problem - säger den grekiske EU-parlamentarikern Georgios Papanikolaou från den kristdemokratiska partigruppen (EPP).

– I had the question here about this issue, and the truth is that we disagree. The legal immigration issue is a european issue, not only a problem for specific member states. I believe that during the next period the results of such a discussion will be more positive for the member states of the south.

– Vi har olika åsikter, det är vad det handlar om. Den lagliga invandringen är en fråga för EU, inte bara för de enskilda medlemsländerna. Och jag tror att diskussionerna under den här mandatperioden kommer att leda till något bra för länderna i södra Europa, säger Georgios Papanikolaou.

Flera gånger under utfrågningen betonade Cecilia Malmström vikten av att visa medmänsklighet och att respektera mänskliga rättigheter, bland annat när det gäller ensamkommande flyktingbarn. Hon underströk också att EU:s gemensamma migrationspolitik ska präglas av tydlighet och förutsägbarhet.

Cecilia Malmström är en engagerad kandidat som har klara visioner som EU-parlamentet vill ha, sade den svenska Europaparlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt från moderaterna vid ett pressmöte före utfrågningen. Hon sitter tillsammans med Anna Hedh (S) och Cecilia Wikström (FP) i utskottet för de frågor som Cecilia Malmström får ansvaret för inom kommissionen. Efter utfrågningen sade hon såhär:

– Cecilia har varit briljant. Hon har visat både engagemang och vision, att hon är påläst och kompetent, så det har politisk status. Hon har en bra balans mellan humanitet, medmänsklighet och effektivitet. Hon har klarat väldigt svåra frågor väldigt bra. Jag är jättestolt att det är vår regering som har nominerat Cecilia.

Parlamentsledamöterna fick flera löften av Malmström, bland annat lovade hon att presentera ett handlingsprogram för hur det så kallade Stockholmsprogrammet ska genomföras. Stockholmsprogrammet, som antogs för bara en månad sedan av EU:s stats- och regeringschefer, ska ange ramarna när det gäller EU-arbetet för polis- och tullsamarbete, räddningstjänst, straffrättsligt och civilrättsligt samarbete, asyl, migration och viseringspolitik under åren 2010-2014.

Marit Paulsen sitter i Europaparlamentet för Folkpartiet.

– Jag tror att det viktigaste hon kan göra är att få fram en hyfsad gemensam inre säkerhet i Europa.

Cecilia Malmströms portfölj innehåller flera känsliga frågor, som kontroll av datatrafik och andra åtgärder där det handlar om att balansera mellan kraven på säkerhet och respekten för individens integritet. Folkpartiets Cecilia Wikström tror att flera av de frågorna kommer att bli föremål för EU-lagstiftning under Cecilia Malmströms tid som kommissionär, liksom frågor som gäller visumkrav för människor från länder som ännu inte är medlemmar i EU:

– Till exempel så handlar det ju om tillgänglighet till hela EU för nya länder, inkommande länder. Och där har hon ju också svarat väldigt tydligt. Bosnien, Hercegovina, Albanien och de länderna. Och där kommer det ju inom kort att krävas nya bestämmelser.

Cecilia Malmström väntas inte få några större problem att bli godkänd. Hon är välkänd i EU-parlamentet efter sju år som parlamentariker och under det svenska EU-ordförandeskapet har hon varit en flitig gäst i parlamentet i sin roll som EU-minister. Bland de första som nu ska diskutera hennes framtid är Anna Hedh (S), ledamot i utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor. Och hon säger rent ut vad många i Strasbourg håller för sannolikt:

– För Cecilia Malmströms skull så kan jag säga att det ser väldigt grönt ut.

Reporter i Strasbourg Olgica Lindquist, i Stockholm Cecilia Huldt. Publicerat 20/1-10

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".