Lokal kunskap viktig i hjälpen till Haiti

Insamlingarna till det katastrofdrabbade Haiti pågår för fullt. Radiohjälpen är en organisation med kopplingar till Sveriges Radio och Sveriges Television och har bedrivit insamlingar sedan 1939.

Chefen Finn Norgren säger att Radiohjälpen helst stöder organisationer som redan har stor erfarenhet av Haiti.

- Vår roll är framför allt att vara ett stöd för de organisationer som ska syssla med återuppbyggnaden och som fanns tidigare på plats och var verksammma på Haiti med lokala partners. Nu kommer ett antal svenska organisationer att ansöka om pengar hos Radiohjälpen för återuppbyggnadsarbetet, och det kommer att ta lång tid. En del av de pengar vi samlade in till tsunamin i Sydostasien för fem år sedan verkar fortfarande. Det är det långsiktiga återuppbyggandet som är vår grej, så att säga, säger Finns Norgren på Radiohjälpen.

Vid en naturkatastrof som nu på Haiti var det de lokala organisationerna som gjorde den första insatsen. Sedan kom den internationella hjälpen för att söka överlevande och ta hand om skadade och distribuera mat och vatten. Nu börjar så sakta återuppbyggnadsarbetet och det är till detta som svenska insamlade medel ska gå till långt efter det att TV-kamerorna och media har lämnat Haiti, säger Finn Norgren .

Radiohjälpens styrelse bestämmer vilka organisationer som ska få pengar och till vad. Pengar som sedan ska redovisas och revideras. Här har Radiohjälpen kunskap och erfarenhet av vad de olika organisationerna är bra på och kan styra pengar till rätt organisation, säger Finn Norgen.

Men biståndet kan bli fel och hamna snett som efter tsunamin 2005.

- Mycket tsunamibistånd gick ju fel internationellt sett genom att stora organisationer drullade in i Sri Lanka, Ache och Thailand utan att ha den här lokala kunskapen.Man måste alltid jobba via strukturer som redan finns. Ett antal svenska organisationer var verksamma på Haiti tidigare och hade lokala kontor och lokal kunskap. Det är de man vill jobba med som vet hur de kan röra sig och kan prioritera och identifiera behoven

Exempel på organisationer som skulle kunna komma ifråga är frivilligorganisationer med sk 90-nummer som Röda korset, Plan och Lilla hoppets stjärna, säger Finn Norgren.

Det har ju förekommit en del skandaler inom frivilligorganisationerna som inom Röda korset där en tjänsteman svindlade bort miljonbelopp. Kan givare lita på att pengarna till Radiohjälpen verkligen når fram och inte försvinner på vägen?

- Det gör det inte på det vi jobbar med frivilligorganisationer där pengarna är klart öronmärkta till vad pengarna ska gå till. Risken är att de inte används effektivt och på rätt sätt. Det är därför man behöver den här lokala kunskapen.

Svenskarna är ett gereröst folk när det gäller att skänka pengar anser Finn Norgen. Varför då?

- Av solidaritet i grunden där man ser att man kan göra en insats. Jag tror att man lärt sig genom åren att även en liten insats enskild summa betyder mycket, förutom att man måste ha tilltro. Burma hade en cyklon 2008 och det var en jättestor katastrof i samma omfattning. Där fanns det en misstro mot militärjuntan att den skulle ta pengarna. Därför var människor inte alls lika frikostiga då fast behovet var lika stort. Människor har ett rationellt tänkande även om man reagerar med hjärtat.

Det geografiska avståndet från Sverige till en katastrofplats spelar ingen roll, anser Finn Norgren. Däremot kan svenskarnas ganska goda kunskaper om världen spela in. Massmedias närvaro och intensiva bevakning av Haiti spelar nu förstås en stor roll också för insamlingsresultatet.

-Ja, det har det, samtidigt finns det en irrationalitet i det hela. Vi hade en krig i Gaza för ett år sedan som var förfärligt. Det är svårt att få folk att ge pengar till något som man känner till och som pågått länge. Det finns en trötthet och uppgivenhet. Kan vi göra någonting - det händer ju ändå inget politiskt. Att börja be om pengar till att lösa koflikten i Darfur tror jag skulle vara svårt. Man har tjatat om det länge och det finns väldigt liten vilja att lösa problemet. Haiti är väldigt konkret. Det är en jordbävning och inte politsikt kontroversiellt på något sätt.

- Kan man visa att här finns det svenska organisationer som har kanaler in, då tror jag det är lätt att få den där positiva solidariteten och det är ett stort givande till Haiti just nu, säger Radiohjälpens chef Finn Norgen.

Reporter: Anders Ljungberg, SR International.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".