S-krav på hårdare tag mot bankbonusar

Socialdemokraterna vill nu ser kraftfullare åtgärder mot bankbonusarna. Det kan handla om att höja skatter och avgifter för bankerna, säger partiets politisk-ekonomiske talesman Thomas Östros. Men också om att helt förbjuda bonusar till bankernas högsta chefer.

Utspelet kommer efter att Swedbank först dragit tillbaka en stor del av sina planerade bonusar, och Nordea sedan försvarat höga bonusutbetalningar. Bankbonusar är inte bara en angelägenhet för bankerna, säger Thomas Östros.

- Bankerna är väldigt speciella, det är inte deras ensak hur de belönar sina medarbetare eftersom en bankkris drabbar all i samhället och därför tycker jag att Finansinspektionen ska utreda hur man kan skärpa regelverket, säger

Debatten kring bankbonusarna har fortsatt i veckan.

I onsdags beslutade Swedbanks styrelse att stoppa bonusutbetalningar för 2009, i de fall där anställningsavtalen tillåter det. Över 400 miljoner kronor som reserverats till bonusar kommer nu att återföras till banken. Bara 17 miljoner kommer att betalas ut i rörliga ersättningar för 2009, meddelade Swedbank.

- Det sker en viss tillnyktring i bonusfesten. Det är naturligtvis glädjande. Samtidigt måste vi få se att andra följer efter så att man inte ser excesser i andra företag. Visar man inte återhållsamhet får vi se vad vi behöver göra för att skärpa regelverket, Sa Anders Borg till Sveriges Television.

Men redan dagen efter - på torsdagen - gick ledningen för en annan av de fyra storbankerna, Nordea, ut på Dagens Nyheters debattsida och försvarade sina bonusar i miljardklassen. De rörliga ersättningarna på 2,8 miljarder kronor som ska betalas ut för 2009 är rimliga, menade bland andra Nordeas koncernchef Christian Clausen. Man kan inte jämföra Swedbank och Nordea, anser han.

- Man kan inte jämföra de två bankerna. Nordea har skapat starka resultat genom hela krisen, varje kvartal, och faktiskt varit ett stöd för nordiska företag genom krisen. Vi har varit aktiva, vi har lånat ut pengar till kunder som haft problem. Man kan också säga att en stor del av Nordas affärer är globala. Och i den globala konkurrensen har vi konkurrens om affärerna, kunderna och medarbetarna, säger Nordeas koncernchef Christian Clausen, intervjuad i Studio Ett i P1.

Men under veckan har också kritik kommit från bankhåll mot dem som nu ger sig på bankerna och sättet de betalar sina anställda. Jacob Wallenberg, ordförande i Wallenbergsfärens maktbolag Investor som är storägare i banken SEB, anklagade kritikerna för populism.

- Just nu så har det kanske blivit en mera populistisk underton, och det tror jag inte gagnar någon i det långsiktiga perspektivet. Just nu så är det ju så att alla som kan ägnar sin tid och energi åt att kritisera banker på olika sätt, och jag tror inte att det gagnar en djup och seriös diskussion om hur banker ska fungera i samhället, sa Jacob Wallenberg, intervjuad i Ekot.

Men den här kritiken slår Socialdemokraternas Thomas Östros ifrån sig. Han vill se omedelbara åtgärder mot bankbonusarna.

- Det är två saker, dels vill jag att Finansinspektionen får i uppdrag att utreda skärpningar i det regelverk som finns i Sverige. Man bör överväga om det går att införa att man inte tillåter bonusar på vissa ledande positioner, till exempel inom banksystemet. Det andra är att snabbt se över möjligheterna att banker som beter sig riskfyllt ska få betala mer i stabilitetsavgift till staten. Det kan innebära att om man har bonussystem som stimulerar risktagande, då blir det kostsamt för banken i form av stabilitetsavgifter. Det är två saker som jag vill att man snabbt ser över.

Vad säger du om farhågorna om att banksektorn håller på att bli sönderreglerad - att det blir för mycket regleringar?

-Alla regleringar ska vara kloka, men vi har ju sett vådan av att det finns för lite regleringar, det är ju det som är slutsatsen efter den här globala finanskrisen, tron på att en oreglerad finansmarknad sköter sig själv, det har lett till förskräckande resultat, så det ska vara kloka och väl avvägda regler, men visst behövs det regler, det har världen sett med all tydlighet de senaste tiden, säger Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesman Thomas Östros.

Reporter: Anders Ljungberg, SR International. Publicerat 29/1 2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista