Skolor brister i arbetet mot mobbning

Svenska skolors arbete mot mobbning får underkänt i en granskning av Skolinspektionen. Trakasserierna fortsätter och hör till vardagen för många elever.

Skolinspektionen har tittat närmare på femtio skolor, varav 42 kommunala, och funnit brister i arbetet mot kränkande behandling hos alla utom en.

Skolorna är skyldiga att förhindra diskriminering, trakasserier och mobbning. De kritiserade skolorna måste nu inom några månader redovisa åtgärder.

Att situationen är allvarlig visas på många sätt. Till exempel finns på de flesta skolor – åtta av tio -- ingen godkänd likabehandlingsplan. Ungefär var tionde skola saknar beredskap för när vuxna kränker barn. På några skolor har allvarliga trakasserier förekommit. Tre av tio skolor följer inte den nya lagen mot diskriminering som förtydligar att barn inte får kränkas på grund av sin ålder. Elever som är mobbade litar till exempel inte på att en lärare kan eller vill hjälpa dem.

Anna Wide från Skolinspektionen i Göteborg är en av dem som ledde undersökningen och hon säger så här till SR Internationals Alberico Lecchini:

– Det förekommer att skolorna inte har ett gemensam förhandlingssätt till det här arbetet. Det är väldigt olika, och upp till de enskilda lärarna om de agerar, hur de agerar och om de har kunskap att agera på ett relevant sätt. Och det är naturligtvis en av orsakerna att det här kan fortleva. Sedan är det för få vuxna på elevernas schemafria tid – det gör att det blir risksituationer och vi vet att det är ofta där kränkningar uppstår.

Tillfrågade elever tycker att problemen viftas bort och förminskas. Lotta som har blivit mobbad under nio år i sin grundskola beskriver det så här:

– Mina lärare lyssnade inte på mig. Jag sa "hallå, jag är mobbad och gråter på rasterna" men de sa att jag överdrev. Att det inte var så farligt. Jag fick höra att jag var ful och fet. Jag fick inte vara en i gruppen, för att jag var för fet.  Det satte sig psykiskt hos mig, just det här med utseendet.

Säger Lotta som intervjuades i ekot.

Mellan april och december förra året granskade alltså Skolinspektionen 50 skolor över hela landet. Flera av skolorna valdes ut just för att de haft problem med mobbning. Och grunderna för att elever mobbar och mobbas är olika på olika skolor, säger Skolinspektionens Anna Wide:

– Homofobin är ganska utbredd på flera skolor - det har vi specifikt frågat om och konstaterat. Det skulle inte vara lätt att som elev flytta till vissa skolor om man har mammor eller två pappor eller själv vara homosexuell. Vi ser också att på vissa skolor blir flickor utsatta för att bli kallade "hora" och på en del skolor kan det vara den etniska tillhörigheten som gör att man blir kränkt. Så det varierar.

Samuel Huhta, rektor på Nytorpsskolan i Stockholm, som fått inspektionens kritik förklarar att orsakerna ofta ligger i okunskap hos de anställda:

– Vi tycker att det är svårt och vill ha mer stöd. Vi upplever att det står i skollagen att vi ska göra det, men samtidigt lägger de inte samma tyngd på betygsuppföljning osv. Det finns väldigt få metoder som är utvärderade som visar resultat på det här området.

Säger Samuel Huhta, rektor på Nytorpsskolan i Stockholm i SR:s P1 Morgon. Men detta är någonting som även inspektionen är medveten om säger Anna Wide:

– Det är ganska utsatt position att vara lärare. Det kan hända att de behöver mer kompetensutvecklig. Det får huvudmannen titta på.

Skolinspektionen hoppas nu att granskningen ska kunna öka skolornas kunskap om hur man förebygger och förhindrar mobbing. Men Anna Wide påpekar samtidigt att ansvaret ligger på hela det vuxna samhället.

Sammanfattning: Olgica Lindquist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".