Svante Nycander

LAS omstridd lag under debatt på nytt

Lagen om anställningsskydd, LAS, är en av Sveriges mest omstridda lagar, som återigen kommit upp till diskussion. LO och Svenskt Näringsliv planerar nu att tillsammans försöka reda ut vad som är fakta och vad som är myter kring LAS. Först och främst är det motsättningarna kring turordningsreglerna "sist in – först ut" som har skapat stora spänningar mellan arbetsgivarna och facket. Det är på grund av LAS som det har varit omöjligt att nå ett nytt Saltsjöbadsavtal, hävdar Dagens Nyheters förre chefredaktör Svante Nycander i sin bok "Sist In Först Ut". Han tycker att turordningsreglerna är ett hot mot det kollektiva avtalssystemet på arbetsmarknaden.

-Man har hållit på och grälat både i det politiska och det fackliga systemet om den här frågan i 36 år. Och då är det dags att försöka hitta en annan beslutsmodell. Situationen är den att LAS och turordningsreglerna inte respekteras. Arbetsgivarna tycker att de har något slags rätt att försöka kringgå paragraferna. Och eftersom arbetsgivarna är en så viktig och mäktig part i systemet, är det viktigt att ha regler som de respekterar.

Nycanders beslutsmodell vill ge parterna möjlighet att själva agera och lösa konflikter på arbetsmarknaden utan inblandning från de lagstiftande politikerna. Konflikter ska lösas på lokal nivå och om man inte kommer överens ska en gemensam förliknings- och skiljedomsnämnd avgöra frågan.

Svante Nycander tycker att det idag är oklart vem som har huvudansvaret för de arbetsrättsliga frågorna. Är det politikerna eller parterna? frågar han retoriskt. Själv anser han att det är parterna som äger frågan och därför bör de på egen hand lösa de konflikter som uppstår när arbetsgivare till exempel vill avskeda personal på grund av arbetsbrist:

-Det centrala är att man tydligt säger ifrån att bara parterna har förmågan och redskapen att skapa en god ordning på det här området. Det är parterna som äger frågan och därför är det ovälkommet när politikerna gång på gång försöker profilera sig med egna förslag om hur turordningen ska arrangeras. För det skapar ett intryck av att det är politikerna som äger frågan.

Nycander anser att alla skulle vinna på en reglering av turordningen i avtal, där parterna åtar sig att i varje enskilt fall väga arbetsgivarens intresse av produktion och effektivitet mot den anställdes intresse av anställningstrygghet. Något som fungerade bra under Saltsjöbadstiden, enligt honom. Men 1974 kom LAS som ersatte kollektivavtalets anställningsskydd, trots att LO egentligen ville fortsätta med det gamla regelverket.

Både Christer Ågren, vice vd på Svensk Näringsliv, och Per Bardh, vice ordförande i LO, sade att de ser positivt på Nycanders analys, när han på torsdagen presenterade sin bok vid ett seminarium på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle. De erkänner att det både hos de fackliga organisationerna och hos arbetsgivarna finns en del myter om LAS som måste avlivas. Frågan om turordningsregeln är en av dessa myter och det främsta skälen till att det förra året inte blev något nytt huvudavtal mellan facket och arbetsgivarna. Ett huvudavtal som skulle ersätta Saltsjöbadets avtal från 1938.

Både Ågren och Bardh säger att de är beredda att diskutera de grundläggande principerna i LAS. Men först måste båda parterna få en gemensam verklighetsbild av hela arbetsmarknaden, säger Per Bardh på LO.

-Jag tror att vi måste börja med att få en gemensam verklighetsbild mellan arbetsgivaren och fackföreningsrörelsen. När vi gjort det, då är jag beredd att diskutera vad det är för åtgärder som vi behöver göra, men inte förrän dess. Men jag har en stor sympati för det Svante Nycander säger, att parternas ansvar i detta är väldigt stort. Och då menar jag att det är inte bara är fackföreningsrörelsen som måste ta det ansvaret utan även arbetsgivarsidan.

Christer Ågren, vice vd på arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv, understryker att åsikterna om LAS går isär inom hans organisation. 45 procent av medlemmarna anser att LAS inte fungerar bra, speciellt när man tvingas avskeda personal på grund av arbetsbrist och måste bli av med folk som har den bästa kompetensen för jobbet. Därför har han också en viss sympati för Svante Nycanders förslag, säger han.

 -Jag har en viss sympati för det som Svante säger att man skulle göra det under förhållanden som inte skulle bli lika juridiska i den delen, utan där man kan pröva om det här ligger i linje med det allmänna rättsmedvetandet hos parterna. Sedan tror jag, med mina trettio år i näringslivet, att ett ökat tryck på kompetens kommer att få många människor som idag lurar sig själva att de har en anställningstrygghet baserad på anställningsåren, att vara mer villiga att faktiskt hänga med på utbildningar även om det är jobbigt och inkräktar på deras privata tid. Då kommer de att känna att det är viktigt och kan avgöra deras möjlighet att få hänga med och var en del av det här gänget som kör den här maskinen.

Men vilket intryck fick Svante Nycander efter att debatten hade avslutats? Tror han att isen mellan båda parterna kan börja smälta och en ny dialog kan vara på gång?

-Det vågar jag inte säga, men det som sades här tycker jag tyder på en önskan att vara lite flexibel i tänkandet om de här frågorna, och det kan väl hända att det går att återuppta de här förhandlingarna som sprack i fjol. Men att man alls inleder sådana förhandlingar tyder ändå på att det fanns en vilja att restaurera den här samarbetsmodellen.

Avslutningsvis föreslog LO:s Per Bardh att båda parter ska tillsätta en grupp med uppdraget att så långt som möjligt försöka beskriva vad som är fakta och vad som är myter kring LAS. Då får man den gemensamma verklighetsbild som krävs för att kunna fortsätta med de förändringarna som krävs både för arbetsgivaren och den anställde.

Reporter: Alberico Lecchini

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".