Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Centerpartiet vill vända opinionen

Publicerat tisdag 9 februari 2010 kl 09.46
Partiledare Maud Olofsson inleder Centerpartiets kommundagar.

Centerpartiet vill se fler med invandrarbakgrund både inom politiken och på arbetsmarknaden och när det gäller arbetsmarknaden är det ändrade LAS-regler och lägre moms i bl.a. restaurangnäringen som behövs. Det sa centerledaren Maud Olofsson när partiet i helgen samlades till så kallade kommundagar i Göteborg. 

Där drogs valrörelsen igång och bland annat hoppas man nu att de lokala centerledarna ute i landet ska ta krafttag för att försöka förverkliga målet om att nå 10 procent i riksdagsvalet i höst.

Det har inte gått så bra de senaste åren för den 100-års jubilerade centerrörelsen med rötterna i det gamla bondesamhället.

Opinionsundersökningarna ger partiet bara runt 5 procent. I valet 2006 fick man på riksplanet 7,9 procent. Centerns storhetstid var på 1970-talet då man var största borgerliga partiet med 25 procent i valet 1973.

Målet nu är att nå tio procent i september. Att fördubbla dagens opinionssiffror låter ju onekligen optimistiskt, men partisekreteraren Anders Flanking tror att det är möjligt:

– I förra valrörelsen 2006 hade vi i maj inte mycket bättre än vad vi hur nu fyra månader före valet - så ofta kommer vi igen i slutspurten. Det skulle som partisekreterare vara kul att se bra siffror längre, men det är bättre att komma på slutet än att ligga på topp emellan och för att det sedan i valet inte blir lika bra, säger Anders Flanking.

Hur ska då Centern vända opinionen till sin fördel? Ja, på kommundagarna talades det mycket om två saker. Den ena var att Centerpartiet i regeringsställning uträttat en massa bra saker, men att det inte nått ut till väljarna. De fyra centerstatsråden räknade upp hundratals viktiga åtgärder inom sina ansvarsområden som man genomfört inom näringsliv, miljö och jordbruk och infrastrukturområdena med vägar och järnvägar, men som inte nått allmänheten via media. Istället har frågor om vargar, grisar, Saab och snökaoset blivit frågor där statsråden ställts mot väggen. 

Gunhild Wallin kommunalpolitiker från Örebro sa så här:

– Jag tror att vi varit alldeles för dåliga på att marknadsföra vad vi har gjort. Vi tillhör väl inte de som skryter så där jättemycket, men vi måste bli bättre på att tala om vad vi gjort för vi har uträttat otroligt mycket.

Ja, Centerpartiet har ofta hamnat i skuggan av moderaterna, framfördes det också.

En annan fråga gäller Centerpartiets framtoning som ett grönt parti. Här har Miljöpartiet ryckt åt sig initiativet och också ungdomarna. I valrörelsen kan vi därför räkna med att Centern ofta kommer att angripa Miljöpartiet som Alliansens gröna röst, säger partisekreteraren Anders Flanking:

– Vi ser oss som gröna optimister och Miljöpartiet mera som gröna pessimister. Den skillnaden tror jag att människor kommer att se tydligt. Vi är Alliansens gröna röst. När man väljer ett grönt parti väljer man också regering och det kommer vi att vara tydliga med.

Centerpartiet har bytt åsikt i kärnkraftsfrågan och står nu bakom alliansens energipolitik, där dagens tio kärnkraftsreaktorer i en framtid kan bytas ut mot nya, samtidigt som man nu satsar på förnyelsebar el med vindkraft och biobränslen. Kärnkraften är en känslig fråga inom Centern och fyra riksdagsledamöter står inte bakom beslutet, som ändå förväntas gå igenom i riksdagen.

Mer pengar till pensionärerna och då främst de med lägsta pensioner är inte bara ett Centerlöfte nu utan något som hela Alliansen står bakom. Centern vill också halvera momsen på tjänster inom bland annat restaurang- och frisörbranscherna. Det skulle skapa fler jobb i branscher där också många med invandrarbakgrund är verksamma, säger Centerledaren Maud Olofsson.

Hon vill också ändra på LAS - den lag på arbetsmarknaden, som säger att sist anställda måste gå först vid nedskärningar. En uppluckrad LAS, som moderaterna säger nej till, skulle gynna ungdomar och invandrare att komma in på arbetsmarknaden, säger Maud Olofsson:

– LAS är ju en lagstiftning som skyddar de som redan har jobb, medan de som har svårt att komma in på arbetsmarknaden står utanför. Och det är de som slås ut. Och här är det i första hand invandrare och ungdomar. Och vi måste fundera över hur vi kan få en flexiblare arbetsmarknad som gör att dessa grupper kan få jobb och försörja sig själva.

Det återstår också mycket att göra på integrationsområdet, säger Maud Olofsson. Och viktigast är då ännu mer fokus på jobben:

 -  När man kommer till Sverige så ska man så fort som det bara går ha en koppling till arbetsmarknaden. Och så fort som det bara går få en bättre undervisning när det gäller svenska, så att man kan prata det språk som talas här. Men också större hjälp för de som har företagarambitioner att starta och driva företag.

 Fler med invandrarbakgrund behövs också i svensk politik, säger partisekreteraren Anders Flanking:

- Absolut och vi behöver fler.  Det ser bättre ut på våra vallistor inför det här valet, men varierar lite ut i landet. Det måste bli bättre.

Text och intervjuer: Göran Löwing

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".