Tonåring med bärbar dator.

Unga, sex och internet

Tisdagen är Safer Internet Day, som uppmärksammas i hela Europa och på konferens i Globen samlades hundratals lärare, fritidsledare, kuratorer, fältassistenter och andra som jobbar med barn och ungdomar för att lära sig mer om barns och ungas internet - och mobilanvändning.

Vuxna som jobbar med barn måste få bättre kunskaper om ungas nätanvändning, menar Ungdomsstyrelsen, som i vår kommer ut med ett nytt metodmaterial om unga, sex och internet.

- Det är väl Facebook, msn - räknas det?

- Facebook, Youtube, Spotify, Torrent Leach.

- Msn, bilddagboken, det är väl det jag är inne på.

Mimmi Rickard, Ludvig Palmgren och Madeleine Wahlström Nielssen går alla i trean i Stockholms hotel och restaurangskola och de lägger alla ut bilder och chattar på olika communities, men de är inte rädda för att råka illa ut:

- Nej, faktiskt inte, för vet ju rätt mycket om vad som kan hända, så man är väl lite försiktig, men jag är inte rädd, man känner sig rätt trygg när man sitter där bakom en skärm, liksom.

- Nej, inte alls, jag är ju kille ändå, så det är väl inte så många obehagliga människor som hör av sig till mig.

Men killar kan också råka ut för fula gubbar på nätet. Hälften av tjejerna och 13 procent av killarna mellan 16 och 25 år har varit utsatta på nätet av någon som velat få dem att prata sex eller lägga ut bilder på sig själva och 1,7 procent har någon gång haft sex mot ersättning med någon de träffat på nätet.

Och det är en värld som de vuxna inte vet så mycket om, säger Mimmi Rickard, Ludvig Palmgren och Madeleine Wahlström Nielssen:

- Nej, det tror jag inte.

-ja, vissa, de säger väl det som de läser i tidningen, tror jag, kanske lite fel saker, men de har väl anledning att oroa sig också.

Nu måste vuxna som jobbar med barn, i skolor, på fritidsgårdar och ungdomsmottagningar, bli bättre på nätet och hur unga kommunicerar på nätet -för att kunna upptäcka övergrepp och se när barn och unga far illa. Vuxna saknar kunskaper, säger en av författarna Maria Nyman:

- Jag tror att de saknar just verktyg och riktiga hands-ontips om hur de ska prata om det här, hur de ska prata om sex, relationer och vänskap på nätet, för att man inte använder det på samma sätt och det är unga som äger frågan och det kan de gott göra, men man måste våga och jag tror att de saknar kunskapen att fråga.

Anna Sundell och Lena Malm jobbar båda på ungdomsmottagningar i Stockholmsområdet och de håller med om att de vet för lite om internet:

- Nej men man ligger ju efter helt klart, eftersom vi inte har det här från barnsben som de unga vi möter har från barnsben.

- Alltså, jag saknar jättemycket kunskap, för att de säger maila till mig om besked o s v men jag tycker fortfarande att det är telefon som gäller.

Vet du var de unga finns på nätet?

- Ja, jag har ju själv tre barn som jag följer som en lus och axeln, men jag är inte inne på de här sidorna själv. Det är bilddagboken , Kamratposten och Bolibompa.se.

Är du orolig för att de ska utsättas?

- Ja, det är jag nog, jag pratar om fula gubbar och så.

Vad gör du då, pratar du med dem?

- Jag varnar dem för fula gubbar och säger att de inte ska prata med okända.

Maria Nyman på Ungdomsstyrelsen tror att vuxna genom att kunna mer om internet kan förhindra att barn utsätts på nätet:

- Ja, det tror jag, om vi synliggör det här som en arena, så kommer de vuxna att kunna vara med mera, idag finns det mycket som kan ske utan de vuxnas närvaro, så finns man och kan ställa frågor och synliggöra arenan, så finns det också möjligheter att förebygga obehagliga händelser. Dessutom ska man komma ihåg att internet inte är en fara för alla, men det är viktigt att prata om det här, lyfta upp det och ställa frågor.

Vad ska man göra som vuxen förälder till en tonåring eller lärare?

- Behandla relationerna på nätet som verkliga relationer och fråga: vilka har du umgåtts med idag? Fast man kanske har suttit hemma, och se det som en arena där man faktiskt möts och det som utspelar sig på skolgården utspelar sig också på nätet.

Jag frågar Ludvig Palmgren hur han pratar med sina föräldrar och lärare, om de pratar i skolan om det sociala livet på internet?

- Nej, inte så mycket med lärarna, men mina päron snackar jag rätt mycket med, om jag och farsan sitter och kollar på roliga filmer på youtube eller nåt.

Vet de vilka du har kontakt med?

- Ja, för det mesta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".