Vinterns takras beror på dåliga byggen

Tunga snömassor har fått flera tak och väggar att rasa den senaste månaden och i helgen eskalerade takrasen. Orsaken är dåliga konstruktioner. Byggbranschen slarvar, menar Boverket, som nu uppmanar kommuner och andra fastighetsägare att vara noga med snöröjning och inspektioner.

- Hitils är det inget som tyder på att det är något i de grundläggande dimensioneringsreglerna som är fel, så mycket snö har det inte kommit. Orsaken som de rapporten som vi har fått hitils visar att det är fel i konstruktionerna på de här byggnaderna. De har rasat på grund av att man utfört dem fel eller dimensionerat dem fel, säger Martin Storm på Boverket.

Vad beror det på, är det fusk?

- Nej, det tror jag absolut inte, då gör man det medvetet, det handlar om att man kanske haft bråttom och inte gett sig tid att göra dubbelkontroller och så.

Vänersborgs nybyggda arena, en företagslokal i Falkenberg, en utställningshall i Bjärnum, ladugårdar och djurstall och tennishallens tak i Nyköping, där en nationell kaninutställning pågick, är några av de byggnader som kollapsade i helgen.

I fredags omkom en man i 70-årsåldern när en maskinhall rasade söder om Borås och i lördags rasade halva taket på idrotthallen Lundbyhallen i Borås, mitt under ett pojklags fotbollsträning. Alla hann dock ut och ingen skadades.

- Vi hade varit i hallen i en timme och en kvart så hörde jag att det knakade till i taket och såg att en av bjälkarna hade gett vika. Vi ropade till grabbarna att vi måste ut så fort som möjligt och alla sprang mot ytterdörren, jag var längst in i hallen och sprang för livet rätt ut. När jag kom till dörren in till hallen kollapsade hela taket, så det var två sekunder till att jag blivit kvar där inne och av tryckvågen så flög jag rätt in i väggen i omklädningsrummet och sedan fick jag springa rätt ut, berättar Göran Björk, tränare i för Norrby If:s pojklag i Borås, för P1 Morgon.

Oroliga människor har hört av sig till försäkringsbolagen och kritiken växer nu mot byggföretagen. Många menar att det handlar om fuskbyggen och regelbrott och att byggnader ska tåla även större snömängder.

Det är kommunerna som ansvarar för att kontrollera att byggherrar och fastighetsägare följer reglerna. Fastighetsägaren ansvarar för underhållet av byggnaden och ska vid behov se till att taken skottas för att förhindra olyckor och nu höjs kritik mot om de verkligen tagit sitt ansvar.

 - Jo, det har de säkert, men just när det gäller snötyngder, eftersom man inte haft det på många år, så har man kanske inte sett just den saken som viktig.

Hur ser ni på nästa år om det skulle bli en lika snörik vinter?

- Nu har vi ju lärt oss, har man de här utsatta hustyperna ska man ju verkligen göra inspektioner och konstruktionsberäkningar av dem i god tid.

Reporter: Jenny Hallberg

Publicerat 2010-02-22