Storsatsning på lokalpoliser i Stockholm

Polisens satsning på lokalpoliskontor i Stockholm fortsätter och det senaste året har ett tiotal nya kontor öppnats.

Syftet med poliskontoren är att skapa trygghet och öka förtroendet för polisen. Det sker genom att poliserna har nära kontakt med invånarna och syns mycket i områdena.

I Brandbergen i Haninge finns ett av de nyaste kontoren - och så här säger några ungdomar där:

- Jag tycker det är bra för att våra föräldrar och småsyskon ska kunna gå säkra här utan att det blir problem, säger Issam El-Hadrass

- Har ni märkt att ni ser polisen oftare nu när kontoret har öppnat?

- Ja ofta, varje dag. Mycket oftare nu

Utanför kiosken vid Brandbergens centrum står ett gäng killar som snart ska gå på fotbollsträning. Några av dem uppskattar polisens närvaro medan andra är likgiltiga eller direkt tveksamma. Bland annat kan de känna sig misstänkliggjorda när poliserna kommer fram för att prata.

- Jag gillar bara inte dem. Alltså, man känner sig ju direkt utpekad när de kommer fram till en. De säger visa ditt leg och försöker spela trevliga, säger en av de andra killarna.

Men på fritidsgården som ligger vägg i vägg med poliskontoret är de flesta glada över att ha polisen nära inpå.

- Ja, det känns ganska bra. Det känns helt OK att se dem.

- Det är bra, det har blivit lugnare.

Gruppchefen Thomas Backemo på Brandbergens lokalpoliskontor är själv nöjd med de första månadernas arbete.

- Vi vill ju vara en del av vardagen, vi ska finnas där hela tiden. Vi ska helt enkelt bli ett naturligt element i Brandbergen. Och det har funkat jätterbra. Vi har varit där en kort stund men vi hoppas att den här positiva effekten fortsätter helt enkelt, säger Thomas Backemo

- Märker ni av något fientligt bemötande?

- Nej, inte ännu. Det enda fientliga vi upptäckt är att de klottrat ner vår polisstation några gånger. Och skrivit att vi inte är välkomna, men annars när vi möter personer så har vi inte känt av någon aggressiv ton eller att de inte tycker att vi är välkomna - men de har klottrat i alla fall.

Poliskontorens främsta prioritet är ungdomarna och enligt Thomas Backemo är det utspridda bruket av narkotika ett av de största problemen just nu.

- Det känns lite drogliberalt bland ungdomar just nu att de tycker att det är legalt att bruka narkotika, kanske speciellt då i form av hasch och marijuana. Det ser ju vi som ett orosmoln som ligger över hela Stockholm, över alla ungdomar att man har den synen. Så där har vi fått lägga mycket energi på att fånga upp dem och försöka få dem att förstå allvaret i att hålla på med narkotika, säger Thomas Backemo

Senare samma kväll ska två av Brandbergens lokala poliser besöka Vendelsömalmsskolan för att hålla ett informationsmöte om droger.

- Vi ska försöka lära föräldrar hur de kan upptäcka att deras barn knarkar helt enkelt, säger Åsa Hansson

På skolan har niondeklassarnas föräldrar samlats i matsalen. De är trötta efter ett föräldramöte tidigare under kvällen. Men de föräldrar jag pratar med är positiva till polisens arbete i området.

- Jag tycker det är jättebra. Det behövs verkligen. Jag tycker de ska gå ut oftare och mer.

- Det var först nu jag hörde talas om det, men jag tycker också att det är bra - att det blir närmare. Att de är mer ute i omgivningarna här.

Satsningen på lokalpoliskontor startade 2006 då 15 nya kontor öppnades runt om i Stockholm. I fjol öppande ytterligare tio stycken och nu i vår två till.  Då kommer det totalt att finnas 27 lokalpoliskontor i Stockholms län.

Det är Carin Götblad, Stockholms länspolismästare som står bakom den här satsningen.

Målet är att öka de polisiära resurserna i områden där integrationsfrågor och ungdomskriminalitet ingår i problembilden. Enligt Berndt Nilsson, kommissarie vid länspolismästarens kansli, är det främst folkets behov av en trygg miljö som ska tillgodoses.

- Polisen ska ju finnas där människorna som mest behöver oss är. I och med att vi hade och fortfarande har en hel del problem i vissa förort kände vi att vi måste få en liten klick poliser som jobbar nära de här medborgarna. Så att de lär känna sin polis och får ett förtroende för oss som poliser, säger Berndt Nilsson

När de första nya poliskontoren öppnade fanns det vissa svårigheter att rekrytera poliser till de här områdena. Men enligt Berndt Nilsson är inte det längre ett problem.

- Det var någonting nytt, någonting osäkert och sen är det ett ganska tufft jobb att jobba i vissa av de här områdena - men vi är oerhört positivt överraskade. Dels så har vi haft lätt att rekrytera i de allra flesta fall och när vi nu rekryterat så många nya under det här halvåret så har vi fyllt de här platserna oerhört snabbt, säger Berndt Nilsson.

Utanför kiosken i Brandbergen centrum börjar det bli dags för träning och killarna ger sig av. Men Marwan som är skadad stannar kvar och berättar varför särskilt de yngre ungdomarna kan hamna snett.

 - Det finns mycket problem blend de yngre har jag märkt, de har inget att göra. Det finns en mellanålder - de har ingenstans att gå. De är för gamla för till exempel fritidsgården och för unga för att vara ute i stan. Det blir jobbigt för dem och de kan halka in i gäng eftersom det är som det är för dem. Många har svårt hemma och så där.

Reporter: Soheil Pouresmaili, SR International. Publicerat 24/2 2010