Fortsatt ryskt intresse för Saab.

Rysk miljardär ger inte upp om Saab

Den ryske finansmannen och miljardären Vladimir Antonov vill komma tillbaks in i Saabprojektet så snabbt som möjligt. Han säger till Radio Swedens ryska redaktion att han på olika sätt vill fortsätta att stötta sin affärsvän och vd:n för nya ägaren Spyker Victor Muller.

Den ryske affärsmannen Vladimir Antonov och hans affärsgrupp fick kalla handen av GM när man i förhandlingarna med holländska Spyker Car i december 2009 deklarerade att man inte ville låta Antonov ingå som ägare i Spyker Saab. Istället skulle Saab läggas ned men GM fortsatte samtidigt att förhandla med Victor Muller och hans sportbilsföretag Spyker.

GM gjorde ett stort misstag, säger Vladimir Antonov, som nu är portad i sex år från att få vara delägare i Spyker Saab under den tid som GM har preferensaktier i Saab för 2,3 miljarder kronor. Men den ryske affärsmannen har inte gett upp.

- Vi kommer att göra allt vad vi kan för att så snart som möjligt övertyga GM om att de har gjort ett misstag, genom att utgå ifrån information som de inte tillräckligt kontrollerat. Om GM skulle anse att vi som grupp eller jag som fysisk person kan i en eller annan form komma tillbaka till projektet, då skulle det vara jättebra, säger han.

Hur stort inflytande Antonov fortsätter att ha ekonomiskt över Spyker och Victor Muller är oklart, bara att det är stort.

Mediauppgifter säger att Antonov lånat ut 1 miljard kronor till Spyker, vilket Antonov ska ha bekräftat enligt Svenska Dagbladet.

Det ska också vara via Antonovs bank Convers group som Muller kunnat låna en tredjedel av köpeskillingen till GM, 25 miljoner dollar.

Vladimor Antonov beklagar i intervjun med Radio Sweden den smutskastning som han utsatts för i svenska media. Också den svenska regeringen hade frågetecken för Antonovs roll och verksamhet.

Men med den granskning som bland annat det amerikanska konsultföretaget Kroll ska ha gjort känner sig Antonov rentvådd, säger han.

- Vi hade möjlighet att förklara allt för Kroll, som granskade affärsgruppen på uppdrag av den svenska regeringen. Vi ägnade en hel del tid för att gå igenom alla handligar med dem. Därefter formulerade den svenska regeringen sin hållning rätt tydligt i den svenska pressen vilket vi är tacksamma mot näringsministern och statssekreteraren för. De hade inte några invändingar varken mot mig eller mitt företag.

Men som ny delägare av Saab hade näringsminister Maud Olofsson klara invändningar. Hon ville inte se familjen Antonov som en av ägarna till Spyker. Och på en presskonferens den 2 februari förtydligade hon sig enligt följande TT-citat.

- Ja, vi tyckte att det var besvärande med den ägaren. Vi tyckte inte att det var någon bra ägare, men det var framför allt GM som hade det kravet, sade Maud Olofsson.

Vladimir Antonov är besviken över att vara formellt utstängd från affären under sex år, men ser ljust på den affärsplan som Saab nu ska arbeta efter. Det är en lyckad affär för både Spyker och Saab, anser Antonov som är villig att även i fortsättningen räcka en hjälpande hand till Victor Muller om det skulle behövas mer kapital:

- Ingen kan förbjuda mig att hjälpa min vän herr Muller. Om han personligen får ekonomiska problem, det kan hända vem som helst av oss. Om jag kan hjälpa honom så självklart kommer jag att göra det.

Text och bearbetning: Göran Löwing, SR International.

Intervju: Max Lapitskij, SR International.

Översättning: Dace Vinklere, SR International.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".