Försäkringskassan vid Centralen i Stockholm.

Färre förtidspensionärer med nya regler

Hårdare bedömningar och ett ändrade regelverk och andra samverkande faktorer är orsaken som har åstadkommit ett minskade antal beviljade förtidspensioner, säger Svante Borg, försäkringsdirektör på Försäkringskassan.

- En faktor som naturligtvis finns i bilden är alltså att bedömningen är idag hårdare på om vi ska varaktigt på all framtid säga att någon är sjukpensionär. Så är det och det framgår utav den nya sjukförsäkring som trädde i kraft för ett och halvt år sedan.

Men det finns andra faktorer som är lika viktiga och som har att göra med inställningen att vara sjukpensionär, säger Svante Borg.

- På senare år har dfet blivit mycket tydligare att man blir sjukpensionär innebär inte att man får ett bättre liv eller att man får ett bättre hälsa, snarare motsatsen. Man stängs utanför delar av det som är viktigt i en människans liv, och påverkar såväl den allmänna bedömningen hos arbetsgivaren och även den försäkrade och inte minst inom sjukvården när man tittar på hur länge ska man vara sjukskriven om man säger så.

Svante Borg påpekar också att Försäkringskassan har en del handlingsplaner och projekt för att de sjuka ska rehabiliteras och ett bra samarbete med Arbetsförmedlingen där tittar man närmare om man ska jobba på sitt gamla arbete eller söka nya väger inom arbetsmarknaden, säger försäkringsdirektören.

- Vi tittar mot hela arbetsmarknaden och vi är beredda att direkt gå in i arbete med Arbetsförmedling och fortsätta framåt. Och det här är en sånt mycket tydlig förändring om man tittar tillbaka några år, hävdar Svante Borg, försäkringsdirektör på FK.

Reporter:Alberico Lecchini

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista