Småländskt isterband

Matsatsning ska sätta Sverige på kartan

Sverige ska bli Europas nya matland. I alla fall om jordbruksminister Eskil Erlandsson får som han vill. Den svenska matkulturen ska lyftas fram och nu har 25 ambassadörer från hela landet utsetts till företrädare för svensk matkultur. Syftet med satsningen är att den ska öka tillväxten och skapa nya jobb och samtidigt bidra till en levande landsbygd.

– Vi har en vision i regeringen och det är att Sverige ska bli det nya matlandet i Europa, i syfte att skapa tiotusen nya jobb i olika delar av landet. Och jag hoppas att de matlandet-ambassadörer som nu är utsedda ska kunna hjälpa mig att skapa arbete och inkomster i alla delar av Sverige, säger Eskil Erlandsson.

50 miljoner kronor har tilldelats projektet och pengarna kan sökas till exempel av personer som vill starta en verksamhet eller företag som vill expandera.

– Vi har matlandet-pengar som kan hjälpa företag, som en katalysator att komma igång med verksamheten eller att utveckla en idé så att det blir ett företag och därmed också ett jobb av idén.

De 25 matlandet-ambassadörerna – en från varje landskap – kommer från många olika branscher och yrkesområden, men de har det gemensamt att de bidrar till Sverige som matland.

– Vi har velat ha en mix av människor som har lite olika bakgrund. Här finns allt från små lantbruksföretagare till stora lantbruksföretagare, duktiga kockar och de som är småentreprenörer inom turismen på landsbygden.

Jorbruksministern anser att Sverige har mycket annorlunda att erbjuda i matväg, och att vi därför också kan konkurrera med stora matnationer som Frankrike och Italien.

– Jag är alldeles övertygad om att vi kommer, inte bara på kocksidan utan också på råvarusidan, att kunna slå dem som vi idag räknar som medaljörer på den europeiska matfronten. Dels har vi ju en kultur runt maten som är annorlunda från den som finns i andra delar av Europa, men vi har ju därtill en alldeles fantastisk natur att bjuda på.

En svensk specialité som Eskil Erlandsson själv är förtjust i kan man hitta i Småland.

– Jag är ju lokalpatriot så småländska isterband med lite lingon till tycker jag är en höjdpunkt i livet.

Och just de småländska isterbanden är en sak som Erlandsson tror kan vara intressant för till exempel turister att smaka.

– Som turist så vill man ju jättegärna ha något som har en identitet från den region, den plats man besöker. Och är man i Småland så är det klart att man ska smaka på ett isterband från Småland.

Reporter: Soheil Pouresmaili, SR International. Publicerat: 26/2-10

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista