Stig Edqvist, Palmegruppens chef.

Polisens Palmegrupp får ständigt nya tips

På söndag, den 28 februari, har det gått 24 år sedan Olof Palme sköts till döds i korsningen Sveavägen-Tunnelgatan (nuvarande Olof Palmes gata) i Stockholms city och eftersom mordet nu inte kommer att preskribers fortsätter spaningarna.

Nästa år skulle mordutredningen läggas ner, eftersom mord preskriberas efter 25 år, men i januari 2010 beslutade riksdagen att avskaffa preskriptionstiden på allvarliga, grövre brott. Lagändringen gäller från första juli, för brotten mord, dråp, grovt folkrättsbrott, folkmord och terroristbrott.

Det är bra, tycker chefen för polisens Palmegrupp, Stig Edqvist.

- Ja, jag tycker att det är bra och tycker att det är självklart när det gäller alla mord, och även självklart mordet på Olof Palme att man tar bort preskriptionen.

Det har funnits många misstänkta genom åren. PKK, sydafrikanska agenter, säpoagenter och så Christer Pettersson, som dömdes i tingsrätten och friades i hovrätten och avled 2004.

Brottsutredningen kring Palmemordet är Sveriges största och dyraste någonsin och bedrivs fortfarande aktivt av 12 poliser, de flesta på deltid. De får fortfarande in tips varje dag, även om de oftast inte leder någon vart, säger Stig Edqvist.

- Antingen är det tidigare behandlat i utredningen som är så enormt stor och där så mycket har gåtts igenom. Vissa saker tar vi hand om och kontrollerar upp, säger han.

Den mesta tiden går istället till att plocka fram handlingar från utredningen åt journalister, författare och privatspanare.

- Och dem kontaktar jag för att få ut handlingar. Det tar upp en stor del av vårt arbete faktiskt, att serva dem.

Det finns fortfarande en belöning utsatt på upp till 50 miljoner kronor för tips som leder till att en gärningsman fälls för mordet, men Stig Edqvist ser inte att chanserna för det är så stora:

- Chansen finns ju alltid, men självklart, med tanke på att det har gått 24 år, så realistiskt är det väldigt svårt, det bara att konstatera, säger Stig Edqvist, chef för polisens Palmegrupp.

Den nya lagen gäller inte retroaktivt. Brott där preskriptionstiden hinner gå ut innan lagen träder i kraft den 1 juli i år kommer alltså att preskriberas.

Reporter Jenny Hallberg, SR International.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista